FACEBOOK

В групата „Най-зле” по справяне с К19 сме: световна класация

През уикенда се появи класация на държавите в света по справяне с коронавируса. Те са разделени, като цветовете на светофара, на зелена, жълта и червена група. Съответно в първата са "биещите/победилите К19", във втората са „почти стигнали”, а в третата, където е България са страни, които „трябва да започнат екшън”.

В отбора на победителите влизат 46 държави. Сред тях прави впечатление първия заразен Китай. А също голямата точно колкото България северноевропейска Исландия. Тя никога не затвори за каратина, никога не наложи крути мерки дори в нашата степен и е сред победителите, справи се несравнимо по-добре от другата горда евронация Швеция. В този тим са също комшиите ни от Гърция, други балканци – Хърватия, а с тях и „съседния” нам0 според премиера остров Кипър. Той ни е брат по православие.

В средната група на почти победилите има 11 страни, сред които са най-тежко ударените от коронавуриса в ЕС Италия, Испания, Франция и Германия. Но тук е и съседна нам Сърбия. Още по-интересното е, че в същия отбор са никога незатворилите икономиката си Япония и Южна Корея.

В червената група на най-зле справилите се е наредена България. Това е мястото и на незатворилите Беларус и Швеция. А също на недопускащите медицина талибани от Афганистан, на прочутия с лошата хигиена Бангладеш, на Камерун, на друга от най-бедните страни в света – Хаити, на излязлата на второ място след САЩ по брой заразени Бразилия. Не е утеха, че нациите в лошата група са най-много – 75, и че заедно с нас на позорното място са и още 4 от ЕС - Чехия, Полша, Румъния, Португалия, както и братята македонци.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени