FACEBOOK

В.Мицов пита кмета за Бронзовата къща

Преди малко внесох официално питане до кмета на София госпожа Фандъкова по повод инсталацията "Бронзовата къща", която не само, че се оказа авангардна, но и е невидима за никого

Ето текста на питането и се надявам да получа официален отговор на натрупалите се въпроси.

Аз бях от хората, които подкрепиха проекта с гласуване "ЗА" и сега смятам, че трябва да получа отговор на натрупалите се въпроси отновно "временната" инсталация.

Ето и какво попитах (прилагам и самото питане, заедно с входящият му номер):

"УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

В последните дни скандалът с художествената инсталация „Бронзовата къща” на художника Пламен Деянофф успя да предизвика множество въпроси, които изискват своят отговор от страна на Столична община.

С решението, което Столичен общински съвет взе на заседанието си от 09.11.2017 година бе подкрепен доклад за поставяне на временна художествена инсталация „Бронзовата къща“ на пл. „Княз Александър I“ за периода януари-декември 2018 г (вх.№ СОА17-ДИ10-79/4/31.10.2017 г.).
В решението, подкрепено от голяма част от общинските съветници бе изразена подкрепа за инсталацията, осмисляща по нов начин градското пространство в София.
Днес (към датата на питането – 07.06.2018 година) „Бронзова къща” няма.
Вместо това бе направен опит за сглобяване на част от сегментите на творбата, но след това те бяха разглобени и прибрани.

В последните дни станахме свидетели на едно смущаващо видео, което бе разпространено в социалните мрежи и стана достояние на медиите.
Във видеото от сайта „Кунстхале” – Виена, самият автор на „Бронзовата къща” споделя мисли, които ни водят към идеята за задкулисно решение (https://www.youtube.com/watch?v=68MQzAQQB5I).


Като съветник, подкрепил идеята за художествената инсталация „Бронзовата къща” и чувствайки се подведен, искам да задам следните въпроси:

1. Каква е ситуацията с монтажа на сегментите на инсталацията?
Защо не бе спазен срокът на приетия от СОС доклад, а именно – „в периода на председателството на България и Австрия” (нашето председателство е към своят край, а инсталацията отново е в нулевата си точка)?

2. Общинската администрация чувала ли е за идеята, спомената във въпросното видео на Пламен Деянофф за „временна инсталация, която ще стане постоянна”?

3. Превръщането на временната инсталация в постоянна ще означава ли, че Столичен общински съвет е бил подведен процедурно?

4. Колко пари са похарчени до момента за площадката на пл. „Княз Александър I“ и подготвителната дейност за монтажа на „Бронзовата къща”?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени