FACEBOOK

Вузовете бранят правото си да произвеждат масово професори

Втора разделителна линия се очерта между просветното министерство и ректорите на университети, пише Сега. След като възроптаха срещу намерението да се ореже приемът, ректорите са „бламирали” служебния просветен министър проф. Николай Денков и за предложените от него актуализирани правила за заемане на академични длъжности. Официалната версия е, че при липсващ парламент е неуместно да се подготвят законодателни промени. Това е станало на Съвета на ректорите, който се проведе миналата седмица в МГУ. Моментът обаче съвсем не е основният проблем, става ясно от обясненията по темата.
Един от приоритетите на проф. Денков бе до края на служебния си мандат да разработи актуализирани промени в закона за развитие на академичния състав, който да бъде готов за приемане от следващото редовно правителство и съответно новия парламент. Идеята му е кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на академични длъжности: главен асистент, доцент и професор да отговарят на минимални национални изисквания - например брой научни статии, брой ръководени проекти и т.н. В момента няма общи изисквания на национално ниво и всеки университет сам определя правилата за провеждането на конкурсите, което доведе в последните 3-4 г. до петорно увеличение на броя на доцентите и двоен скок в броя на професорите. Последният пример е от миналата седмица, когато се разбра, че дъщерята на декана на факултета по обществено здраве в МУ-София е на път да стане доцент при него на едва 26 г.
Работата по промените в закона за академичния състав е почти на финалната права. На последния Съвет на ректорите обаче шефовете на вузове са били категорично против темата дори да се обсъжда, затова всички са гласували единодушно законът да не се пипа.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени