FACEBOOK

Вторият археологически парк в София готов през лятото

"Около късноантичния мавзолей в Южния парк оформяме втория археологически парк в София, който ще завършим до края на лятото", заяви във Фейсбук столияният кмет Йорданка Фандъкова. 

Ето какво още съобщи тя:

"Предположенията на археолозите са, че е открито крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин. Сходен, но по-малък мавзолей е разкрит в италианския град Равена.

При проучванията бяха открити монети, накити, вещи и ценна ваза тип „Диатрета“ от втората половина на ІV в., които можете да видите в Музея за история на София.

Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София.

Работата сега се ръководи от зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов. Проектът предвижда както консервация и реставрация по останките от мавзолея и саркофазите, така и оформяне на околното пространство с ново озеленяване, алейна мрежа, осветление и детски кът".

Снимка: Аделина Ангелова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени