FACEBOOK

Връщат Нейнски след просрочен 2 г. мандат, зам.-министър пада в Белград

България ще има нов посланик в Турция. На мястото на бившия външен министър Надежда Нейнски влиза, която е с 2 години просрочка - мандатът е 3 г., досегашният посланик в Париж и бивш съветник на премиера Бойко Борисов Ангел Чолаков. Нейнски бе на поста от 2015 г.

Това става ясно от документи на сайта за правна информация на Министерския съвет, публикувани в категория Решения, предава Епицентър.

Смяна на мисиите ще направи и досегашният ни посланик в Сърбия Радко Влайков. Той вече ще бъде посланик в Босна и Херцеговина, като от Сараево се прибира бившата зам.-министър на отбраната в първото правителство на Борисов Августина Цветкова.

В Белград пък вече първи дипломат на България ще бъде зам.-министърът на външните работи Петко Дойков. Той е специалист по Западните Балкани, участва и в преговорите със Северна Македония по историческите спорове. Заради заболяване на Дойков с коронавирус преди седмица пък бе отложен съветът на ЕС, който трябваше да обсъди еврочленството на Скопие.

Бившият посланик на България в НАТО Иван Найденов заминава за Португалия, където ще смени Василий Такев.

В Испания поста ще заеме дипломатът Алексей Андреев. Той сменя в Мадрид Иван Кондов.

Ново посланическо назначение, след като миналата година се върна от Лондон, получава Константин Димитров, бивш зам.-министър на външните работи. Той вече ще бъде представител на България в Нидерландия, откъдето се връща зам.-министърът при Борисов 2 Румен Александров.

Димитър Димитров ще е новият посланик на България в Кувейт, а Васил Петков поема мисията в Словения.

Последното разпределено от правителството посланическо място е това в Република Южна Африка. Оттам се освобождава Красимир Стефанов. За РЮА ще замине Мария Цоцоркова, чийто преден мандат бе в Армения.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени