FACEBOOK

 Властта откога не вярва на КЗК и защо тогава не я разпусне: В. Сиркаров

Това изказване, на финансовия министър Горанов, поражда много въпросителни:

"Независимо, че Комисията за защита на конкуренцията твърди, че този пазар работи съвършено, разликата от 30-40% в цената на горивата между отделните търговци ни кара да мислим, че има нужда от намеса и то не за регулиране на пазара, а за преодоляване на всички пречки пред конкуренцията, ако такива съществуват".

Подобни думи показват, че според финансовия министър тази Комисия не работи ефективно. Въпросът е дали е така и ако да, защо? А след като изпълнителната власт не взима под внимание становищата на Комисията, защо тя изобщо функционира?

От друга страна, не става ясно какви са доказателствата за проблемите на пазара на течни горива у нас. Достатъчно солидни ли са те и ако да, защо досега не се е реагирало с адекватна регламентация?

Влизането на държавата в този бизнес е много рисково начинание. Правенето на успешен бизнес не е просто ваденето на едни пари на масата. Изискава се професионално планиране, качествено управление, подготвени кадри, ноу-хау и тн.

Ако тези фактори не са налице, държавната петролна компания ще оперира на загуба, може би доста сериозна. Тези несгоди ще се поемат от гражданите, в доста по-сериозни размери от тези 30-40 стотинки на литър, пише известният икономист и тв водещ Владимир Сиркаров.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени