FACEBOOK

Властта масово назначава шуреи и баджанаци за чиновници

От всички 10 764 незначения

Чиновници масово се назначават с връзки и по политическа линия в държавните учреждения, сочи проверка на раздутия административен апарат в последните години. Одитът установява, че ведомствата продължават да заобикалят задължителното изискване за провеждане на конкурс при наемане на чиновници.

19 минути писа през изтеклата седмица за публикувания доклад за състоянието на администрацията през 2016 г. Според него държавният апарат наброява 132 648 души в края на 2016 г. За сравнение припомняме, че по време на управлението на тройната коалиция и преди това на НДСВ администраторите бяха близо 120 000 души. Т.е. вместо да се върви към съкращаването на този състав, той се раздува умишлено и преднамерено за шуреите и баджанаците на властта.

Сега става известно, че най-често използваният начин за заемане на длъжности от държавни служители през 2016 г. е бил преназначаването на друга длъжност. По този порочен тертип са се сгушили в удобни кресла общо 3475 държавни служители, или 32.3% от всички назначения по Закона за държавния служител. Близо 1300 чиновници са започнали работа без конкурс, защото са назначени на непълно работно време или по заместване.

Тези практики масово се използват за заобикаляне на изискването за подбор, защото в повечето случаи след изтичане на определен срок хората се назначават за постоянно. По заместване в държавната администрация през миналата година са назначени 967 души, като 241 от тях са били преназначени на друга свободна длъжност само след 2 месеца.

На непълно работно време пък са започнали 301 души. Отделно 1598 чиновници са получили повишение.

Припомняме и друго, писано от 19 минути вече, че има чиновници, които блажат с по над 4 бона месечно. Например заплатата на директор на дирекция в изпълнителна агенция достига 4320 лв. За същата позиция в МС заплатата е 3771 лв., а в НС - максимумът е 3570 лв.

В администрацията на Министерският съвет и министерствата най-високи стойности стига заплащането на главния секретар - 3900 лв. и директор на дирекция - 3771 лв. 4-те бона се умножават по 2, ако чиновникът води европрограма или работи по нея. Така само от заплата води 8 бона без подкупите.

На този фон, се готвят да платят един милион лева с ДДС за поредния анализ на административната реформа. Административните реформи у нас от над близо 25 години се правят уж да съкратят броя на заетите чиновници.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени