FACEBOOK

Виктор Чаушев: СО няма концепция за развитие на градския транспорт

Данъчният модел за личните автомобили е тотално сбъркан

Необходимо е Столична община да има цялостна визия за развитие на градския транспорт и да работи за неговото приоритизиране пред личните автомобили. Това заяви пред 100лица за столицата Виктор Чаушев от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. „Не е достатъчно само да закупуваш нови автобуси или трамваи, това е част от една комплексна политика, която в момента липсва. Когато с кола се придвижваш много по-бързо отколкото с градски транспорт, няма как да слезеш от личния автомобил“ допълва още той.

Общинският съветник Стефан Марков допълни, че данъчният модел за личните автомобили е тотално сбъркан. В момента старите автомобили се облагат с по-нисък данък от новите, които замърсяват по-малко. Така гражданите нямат мотивация да закупуват по-нови автомобили, които да ограничат замърсяването на въздуха в града.

Относно дейността на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, Чаушев постави като основен приоритет ремонтирането на исторически превозни средства свързани с историята на българските градове и превръщането им в подвижни музейни експонати. В момента активно работят по възстановяването на автобус от легендарния модел „Чавдар“. Крайната им цел е създаване на музей на градския транспорт в първото трамвайно депо „Клокотница“.

Виктор Чаушев намира за неправилно решението за закриване на трамвайното трасе в кв. „Лозенец“ и заместването му с тролейбус. От сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ са внесли свое предложение за решаване на казуса с единичния коловоз на „Скобелев“, който не е предвиждал тежко строителство, но той дори не е разгледан. „В градовете на запад масово се разширява трамвайната и тролейбусната мрежа, а ние тук противопоставяме двата вида транспорт. Тролейбусът прави много връзки, но той не може по никакъв начин изцяло да замести трамвая. Изпуска се идеалната възможност двата вида транспорт да се допълват и повече хора в района да ползват обществен транспорт.“, коментира той.

Според транспортният експерт, новата „тикет система“ трябва да позволява тарифиране за време, като Столична община трябва да положи усилия да има все повече обособени трасета на обществения транспорт. Той намира нощния транспорт, като успешен и необходим за града, но се нуждае от допълнителни корекции, като линия до летище „София“.

В разгара на ремонтите на транспортната инфраструктура, Виктор Чаушев определи ремонта на емблематичната улица „Граф Игнатиев“ като добър, настилките са качествени и се влагат нови технологии при изграждането на релсовия път. При прилежащите улици, които са част от ремонта има дребни забележки и е важно те да бъдат отстранени, така че да се защити интереса на гражданите и ремонтираните обекти да са изпълнени качествено и с дълъг експлоатационен живот.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени