FACEBOOK

Вдигат таксите за визи за туристи

Таксата за издаване на виза се увеличава с 20 евро – от 60 евро на 80 евро, но отпада таксата за издаване на виза на деца до 12-годишна възраст, сочи решение наМС, качено за обществено обсъждане. Новината идва на фона на рекордния спад на туристи заради коронавируса, а секторът носи цели 14% за БВП на страната ни.

По-високите такси ще влязат в сила от 1 октомври, т.е. след края на активния летен туристически сезон, но непосредствено преди зимния.

Увеличението на визовата такса няма да повлияе и няма да промени визовата такса по Споразуменията за улесняване на визовия режим между ЕС и трети страни, която остава 35 евро. Такива страни са Турция, Русия, Армения, Азербайджан, Беларус.

Таксата в размер на 35 евро, която в момента се събира за издаване на визи на деца от 6- до 12-годишна възраст, ще отпадне изцяло, като всички деца на възраст до 12 години ще бъдат освободени от изискването за заплащане на визова такса.

Намалява се от 15 лв. на 5 лв. на таксата за удостоверяване с Apostille на документи, издадени от български учреждения съгласно Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове.

Скъсяват се и сроковете за разглеждане. При нетърпящи отлагане случаи решение за издаване на виза за летищен транзит или краткосрочно пребиваване ще се взима в рамките на деня, а не в срок от 3 дни, както е в момента.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени