FACEBOOK

Вдигат Бронзовата къща на мястото на мавзолея

Творбата на Пламен Деянофф ще е най-голямата скулптура-сграда в света

Проектът „Бронзовата къща“ на известния български визуален артист Пламен Деянофф, който работи от много години в Австрия, може да бъде разгледан в Софийската градска художествена галерия до 9 юли. Това е предложението на твореца и австрийската държава към българските отговорни институции как може да се промени мястото на някогашния мавзолей в центъра на София, след чието разрушаване нищо съществено в урбанистично и артистично отношение не се случи в това знаково за столицата пространство.

Миналата седмица за ден проектът бе показан в Австрийското посолство в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и представители на общината, а с настоящата изложба артистът лобира сред по-широк кръг от обществото за идеята Бронзовата къща да бъде издигната в края на 2017 г. и да се открие в началото на 2018 г. на пл. „Батенберг“

И това не е случайно: Европейският съюз обяви 2018 г. за година на културното наследство, а през същата година България и Австрия председателстват ЕС.

Идеята за Бронзовата къща възниква още преди 10 години и естествено еволюира в творчеството на българо-австрийския художник Пламен Деянофф. Това е неговият най-мащабен, най-известен и най-комплексен проект, в който участват много европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата и урбанистиката.

Бронзовата къща фокусира различни аспекти на изкуството в социална среда и взаимовръзката му с обществените процеси, проблематиката на съвременния град, отношението към историята, паметта и културното наследство.

В Арбанаси се намира комплекс от къщи, които притежават впечатляващи дърворезби, произведения от метал и каменни детайли, както и богат архив от близо 20 000 документи, свързани с историята на България от XIII до средата на XX век.

В архива се намират и няколко текста на прочутия архитект и урбанист Льо Корбюзие (1887-1965), посветени на детайлите в средновековната българска архитектура. Инспириран от всичко това, Пламен Деянофф се заема да възстановява липсващи детайли от украсата на къщите и да ги превръща в самостоятелни произведения на изкуството, които са в основата на проекта.

Бронзовата къща ще бъде най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Тя ще е висока 14 м, а основата е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи, които вече са отлети и се намират в Австрия и различни музеи по света. Досега бъдещата сграда е била само частично сглобявана за изложби

във виенския дворец „Белведере“, в „Пале де Токио“ в Париж, разкри за „Монитор“ кураторът на експозицията в СГХГ Борис Костадинов. Благородният цвят на метала и неговата прецизна обработка препращат към археологическите паметници, намерени по българските земи.

Структурата на скулптурата ще е състaвена от редуващи се правоъгълни елементи, а тяхната композиция е вдъхновена от дърворезбите на българското Възраждане. Цялостният план неминуемо води до асоциацията с Хрельовата кула на Рилския манастир. В същото време стилистиката на Бронзовата къща е подчертано съвременна и черпеща вдъхновение от модерната градска среда и съвременните технологии. Така скулптурата ще се превърне в мощен символ на симбиозата между минало, настояще и бъдеще.

Бронзовата къща ще бъде функционален архитектурен обект. Във вътрешното пространство на сградата ще има голяма зала, отворено за широката публика, която ще стане сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби... Община София ще има възможност да използва Бронзовата къща в своя културен календар. Точно тук е и голямото социално значение на обекта.

В СГХГ е представен изработен от порцелан макет на целия прилежащ терен с бъдещата сграда, от който се придобива представа за вида й и точното разположение. Сам по себе си моделът, създаден в известната фабрика за порцелан в Аугартен (квартал на Виена), е произведение на изкуството с размери 2,40 на 1,80 м, побиращо се върху пространство, колкото маса за тенис...

Най-новото произведение на Пламен Деянофф - моделът на центъра на София и местоположението на Бронзовата къща, е придружено от фотоси, скици, корици на световни архитектурни списания, публикували статии за Бронзовата къща и т.н. Художникът създаде и специален лимитиран тираж от 12 постера, посветени на проекта.

Бронзовата къща и нейното издигане в София е официалното предложение на Република Австрия към Република България във връзка с културното сътрудничество между двете страни по време на тяхното председателство. Очакват се последващите действия на родните интституции.

Пламен Деянофф е роден е през 1970 г. във Велико Търново. Завършва НХА в София, след което учи в Pratt Institute, Ню Йорк. През 1997 г. завършва Akademie der bildenden Künste във Виена с магистратура по скулптура при проф. Микеланджело Пистолето. Носител е на множество международни награди, а през последните 20 години има в биографията си над 300 изложби, от които 60 самостоятелни.

Източник: Monitor.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени