FACEBOOK

Васил Божков вече е на свобода

Бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и са намира в Дубай, съобщи Банкеръ. Засега нито една институция у нас не е потвърдила официално информацията. От Външно министерство съобщиха, че България не е уведомявана от ОАЕ той да е освобождаван от ареста.

Припомняме, че към Божко има повдигнати 11 обвинения от българската прокуратура, в това число - за ръководене на ОПГ, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Напомняме, че именно България уреди безвизов режим между ЕС и ОАЕ. Излиза сякаш властта сама помага на издирваните да бягат там. Още в началото на сагата около ареста на Божков в ОАЕ от 19’ писахме, че може да се повтори сценарият с обявения за международно издирване наркобос Христофорос Аманатидис – Таки. Той беше арестуван в собственото му жилище в Дубай на 10-и май 2012 г. Почти 8 години по-късно той все още не е върнат обратно в България, тъй като страната ни няма спогодба за екстрадиция с ОАЕ.

Според информацията в медиите Божков е бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му. Самата процедура още не е започнала, тъй като прокуратурата все още превежда документите, с които ще защити връщането на бизнесмена в България.

На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт. Напомняме, че съгласно законодателството в арабските емирства, ако някой направи инвестиция за 275 хиляди долара, той автоматично получава жителство. Страната също така е известна с 0 % данъци.

В сряда имаше претърсвания в апартамент на Божков в столицата. В събота новосформираната държавна агенция по хазарта е издала 4 акта за общо 700 млн. лв. срещу фирми на бизнесмена. Наказателните постановления са издадени срещу компаниите заради неплатени данъци, а дейността им е блокирана.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени