FACEBOOK

Василев и Денков пак режат парите за ВУЗ-овете в бюджета: Ексминистърът на образованието

„Делът на разходите за висше образование като процент от БВП ще падне за трета поредна година (от 0,76% през 2021 г. на 0,6% за 2024 г.). Трети проектобюджет на Асен Василев и Николай Денков (б.р. първия път като министри – единия финансов, а другия – ресорен, в кабинета Петков-Нинова), трето поредно намаление.
Проектобюджет 2024 не предвижда нищо допълнително за висше образование. Няма да продължи нито една от политиките, които се провеждаха предходните години. Не са планирани допълнителни средства за:

1. Увеличаване на финансирането в зависимост от оценка за качество и реализация. Освен повишаване на средствата за обучение в специалности и висши училища с висока оценка, тази политика включва и намаляване на финансирането и приемът за специалностите и ВУ с ниска оценка. Висшето образование е единствената публична система, в която финансирането зависи от качествена оценка.

2. Повишаване на минималните възнаграждения за академичните длъжности. Ще се задълбочи изоставането от останалите сфери. Висшите училища и сега трудно мотивират най-добрите студенти за академична кариера. В основата на доброто висше образование е възможността да се възпроизвеждат школи (катедри). Минималната заплата за асистент има сигнално значение за младите хора, които решават да се включват в академична професия.

3. Намаляване на разликата във финансирането между различните професионални направления. В предходните години се ограничаваше приемът в специалностите от социалните, стопанските и правните науки съпроводено с увеличение на финансирането на един учащ. Увеличаваха се и разходните нормативи за инженерните, природо-математическите, изкуствата и хуманитарните направления.
Висшите училища ще трябва сами да се справят с увеличената обща МРЗ и разходите за издръжка. Няма да има повишение и на стипендиите на студентите и докторантите, поради което реалният им размер ще намалее заради инфлацията.

Но важното е, че имаме академик за министър-председател”, пише бившият образователен министър, още по-висш служител в Министерството на финансите, а в момента депутат Красимир Вълчев.


Напомняме няколко факта:

Подобно намаление всеки път в бюджетите на Василев и Денков има и за културата.

При първия си бюджет Василев и Денков уж взеха 20М лв. от прокуратурата, за да ги дадат на ВУЗ-овете, но „забравиха”, та едва при актуализацията през 2022 г. справедливостта възтържествува.

Същите тези уж искаха баш 24 май за национален празник, понеже много държали на духовността.

Денков е уникален случай в историята, като първия самопредложил се и самоприел се за академик (по сапуна и пяната), възползвайки се от своето служебно положение.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени