FACEBOOK

Вадят с полиция ДСБ от сградата на ул. Кърниградска

АБВ и Движение 21 също с предизвестия да освободят, а СДС?

ДСБ е на път да бъде извадено с полиция от централата си на ул. Кърниградска, след като отказва доброволно да освободи помещенията, макар да изгуби законовото право да ги ползва, пише Монитор.

19’ припомня, че след изборите в края на март общо 4 формации трябваше да освободят офисите, предоставени им от държавата и общините. Причината е, че не успяха да преминат 4-процентовата бариера за влизане в НС. По закон право на офиси на преференциални цени имат и формациите, преминали 1%, но четирите партии не могат да използват и този текст, защото се явиха в коалиция. Така, освен ДСБ, помещенията си на легендарната Раковски 134 трябва да освободят също така СДС, други офиси - АБВ и Движение 21.

Срокът вече е изтекъл. Част от партиите са се опитали да останат в централите си, като подали възражения срещу уведомителните писма, че трябва да напуснат офисите, за които в момента плащат буквално жълти стотинки, сравнено с пазарните стойности на имотите. Други пък изобщо не дали отговор. Нито една от четирите формации не е започнала и доброволно изнасяне. Така настоящият областен управител Николай Пехливанов е образувал административни производства за издаване на заповед централите да се изземат от партиите.

Първата стъпка вече е направена, като на формациите е дадена последна възможност до 14 юли да освободят доброволно помещенията и да ги предадат на държавата чрез областната администрация. В случай, че не спазят и този срок, Пехливанов ще издаде заповед за изземването им, позовавайки се на чл. 80 от Закона за държавна собственост. В него е записано, че заповедта на областния управител се изпълнява със съдействието на полицията. До момента формациите ползваха държавните помещения при символичен наем.

Според данните на областната управа ДСБ са платили на държавата по едва 1137 лв. на месец за централата си, която иначе се намира в идеалния център – на ъгъла на ул. Кърниградска и бул. Витоша. Срещу сумата използват част от партера и всички помещения на първия етаж на сградата. СДС пък брои по 8440 лв. на месец за 7-етажната сграда на ул. Раковски 134. Движение 21 на Татяна Дончева се помещава на цял един етаж на бул. Витоша12 срещу сумата от 984 лв., а АБВ взе централата на НДСВ на ул. Врабча за 4530 лв. наем.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени