FACEBOOK

ВСС иска от МС имот с хотели, ресторант и басейн с барбекю за прокуратурата

Имот с хотели, ресторант, басейн, барбекю и бунгала край Варна ще поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) от изпълнителната власт, съобщи Lex.bg. Идеята е обектът, който е с площ 8547 кв. м, да бъде предоставен за нуждите на прокуратурата. Той се намира в местността „Чайка“ край Варна, а днес мнозинството във ВСС гласува представляващият Боян Магдалинчев да започне преговори с Министерството на икономиката за безвъзмездното му предоставяне на съдебната власт.

Предложението за придобиване на имота е на главния прокурор Иван Гешев, който е посочил, че наличните в момента почивни бази са недостатъчни за задоволяване на нуждите на магистратите и служителите не само за отдих, но и за обучение.

Председателят на Комисията за управление на собствеността Стефан Гроздев обясни, че за ремонт на имота ще са необходими 4.2 млн. лева. Той се състои от две хотелски сгради – едната нова, другата стара, конферентна зала, битова сграда, външен басейн с барбекю, ресторант и три бунгала.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов постави въпроса дали е целесъобразно да се придобива сега такъв имот, защото годината е тежка заради пандемията, която сериозно се отразява на дейността на много държавни органи. Освен това той попита дали изграждането на съдебна палата във Варна не е приоритет пред придобиването на имот за почивка.

Олга Керелска на свой ред предложи първо да се направи анализ на използването на наличните в момента бази на държавното обвинение, които са в местността Цигов чарк, град Бяла, „Трендафила“ на Витоша и една в Боровец. По отношение на последната Керелска напомни, че миналата година ВСС е решил да придобие и прилежащата към нея територия, която е от 17 858 км. метра.

Керелска попита и как придобиването на обекта край Варна ще се отрази на разходите за поддръжка на почивните бази на прокуратурата. Тя напомни, че на предишното заседание кадровиците са обсъждали именно това перо от бюджета на държавното обвинение, след като стана ясно, че за 2020 г. то е било около 6 млн. лева.

Атанаска Дишева пък припомни, че преди време ВСС е върнал на Министерския съвет почивна база в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, която първо беше предоставена за нуждите на прокуратурата, после на Националния институт на правосъдието, а накрая се оказа, че никой не я иска.

И тя изрази съмнение в сумата за ремонт, заложена във връзка с придобиването на обекта в местността „Чайка“. „Без да имам специални познания, ми се струва, че сумата от 4.2 млн. лева, предвидена за различни дейности, които трябва да се направят, е нелепо ниска и нереална“, каза Дишева. Тя призова колегите си от съвета да подхождат еднакво към различните органи на съдебната власт. И посочи, че прокуратурата има много повече бази от съдилищата, а ВСС трябва да се грижи с еднакво отношение към всички. Дишева каза още, че е несериозно да се твърди, че базите може да се използват от всички, защото разпределението все пак се прави от този, който е посочен за стопанин. „Като имаме пари за харчене и изпълнителната власт е готова да дава пари на съдебната власт, нека ги даде за съдебна палата във Варна“, заключи Дишева.

Огнян Дамянов категорично заяви, че прокуратурата не е възпрепятствала съдиите да почиват в базите на държавното обвинение и лично той е виждал там свои колеги от съдилищата. И попита колко районни съдии са почивали в базата на ВКС в „Лозенец“. Той поиска да разбере и какви са правилата за разпределяне на местата за отдих и обучение и добави, че 50% от местата в базите на прокуратурата са предварително разпределени за служители.

„Аз ще подкрепя всяка една социална придобивка. Няма нужда да търсим под вола теле, като например разходите от 6 млн. лева за почивните бази на прокуратурата. Преди две седмици стана ясно, че 4 млн. лева са за ремонт на „Цигов чарк“ и това е еднократен разход. И да ви кажа – базите в „Цигов чарк“ и „Трендафила“ са построени в огромната си част от заплатите на прокурорите и следователите и от СБКО. Когато има възможност да осигурим социална придобивка, защото там цените са преференциални цени, следва ли да откажем. Темата няма нищо общо със съдебната палата във Варна, да не смесваме олио с вода. Предните изказвания са смешен плач“, каза Дамянов и определи думите на Панов за пандемията като популистки.

„Г-н Дамянов, много обичате да използвате думата популизъм, но тя много добре пасва на казаното от вас – да не смесваме олио с вода и т.н. Парите са едни, не се получават отделно пари за ремонти на почивни бази и за съдебни сгради. Освен това, във вашето изказване имаше много демагогия и смешен плач – магистратите нямало къде да почиват и заради това, че твърдите, че много се ползват, какво ви притеснява да съберем необходимата информация“, отговори Олга Керелска.

Боян Новански обясни, че заложените 4.2 млн. лева за ремонт на новия обект няма да бъдат дадени веднага, а Комисията за управление на собствеността е поискала от бюджетната да изготви план график за разходите във връзка с ремонтните дейности.

Йордан Стоев пък се спря на думите на Атанаска Дишева, че базите на прокуратурата били повече от тези на съдилищата и ги коментира така: „Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле“. „Т.е. не е важно, че ще се ползват от всички, а че ще се ползват от прокуратурата“, заключи Стоев.

Шефът на ВКС отново поиска да разбере кое е приоритет – дали осигуряване на съдебна палата във Варна за правораздавателна дейност, или бази за почивка.

В тази връзка представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че неотдавна е получено писмо от Министерството на правосъдието, в което се казва, че върху терена, избран за строеж на палата, имало 28 павилиона, за които се водят съдебни спорове. Собствениците на част от тях са намерени и са им връчени съобщения за освобождаване, но повечето все още не са открити.

На финала мнозинството подкрепи предложението на главния прокурор за придобиване на имота и възложи на представляващия да влезе в преговори с Министерството на икономиката.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени