ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

ВМРО почете революционера Гоце Делчев

149 години от рождението на войводата Гоце Делчев отбелязаха от ВМРО. Днес, за да отбележат датата, на паметника на Делчев в Борисовата градина в София се събраха народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти на патриотичната организация. Присъства и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов.

На паметника бяха поднесени цветя и венци. Лидерът на ВМРО в словото си припомни за какво се е борил Гоце Делчев. Той е дал живота си не за налагане на някаква измислена нация, а за да могат братята от всички български етнически землища да живеят свободно в една държава – България.

Каракачанов заяви за пореден път, че личността на Гоце Делчев трябва да обединява хората от Република България и Република Северна Македония, а не да ги разделя и напомни думите му: „Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.“

Красимир Каракачанов заяви също:

„Гоце Делчев имаше възможност да поеме по друг път, но той избра пътя на Ботев и Левски, на Раковски и Бенковски – на революционерите, които се жертваха да я има България. И самият Гоце Делчев положи своите кости за свободата на българския народ в Македония.

В последните месеци тече напълно безсмислен спор чий е Делчев. Това не е работа нито на сегашните историци, нито на сегашните политици. Защото Гоце Делчев сам е казал многократно, проявявал и декларирал – и с клетвата пред Н В княза във Военното училище, със своето учителстване в българските училища като преподавател по български език и българска история. Не може да ме убедите, че този човек не е истински български патриот.

Лошото е, че вместо личността му да е онзи мост, по който да преминем заедно с нашите сънародници от Северна Македония по пътя към ЕС и съвместно бъдеще, то този мост се минира от криворазбрани идеологии и комплекси за малоценност и опити да бъде присвоено делото на един човек.“

Няма да допуснем Гоце Делчев да бъде асимилиран посмъртно! Нито е морално, нито е християнско, нито е европейско, категоричен е вицепремиерът. Той допълни, че тези общи личности могат да са онова обединително звено, което да сложи точка на безсмисления спор и разединение.

Видео: https://fb.watch/3rykwTlsqO/


Кратка справка за Гоце Делчев:

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Гоце Делчев е роден в Кукуш, днес Килкис, Гърция през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година на път за среща с водачите на Серски революционен окръг четата на Гоце Делчев е обкръжена в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМРО.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени