FACEBOOK

Бързо връчвам мандатите, ако искат избори: Радев

Партиите да приемат своята отговорност“, призова президентът Румен Радев от Враца. “Дадох достатъчно време и за работа по законите, и за диалог. НС има да върши много работа. Има закони, които трябва да бъдат приети сега, а не през лятото”, категоричен бе той.

„Ако партиите са единодушни, че искат избори – няма проблем, мандатите могат да се извъртят много бързо”, обяви Радев.

Напомняме, че още през октомври от 19‘ писахме, че партиите ще протакат консултациите и преговорите за кабинет, което ще доведе разпускане на 48-о НС около Коледаи избори през март. Още тогава прогнозирахме, че има бърза рулетка на мандатите поне до средата на декември, за да бъде приет бюджетът на държавата за 2023 г. Той вече е подготвен от служебното правителство и сега трябва да мине два пъти през Бюджетната комисия и два пъти през пленарната зала.

„Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март“, обяви само преди дни Радев по време на консултациите с Демократична България. Тогава той изрази надежда да не се стигне до тази хипотеза, но сега вече вижда все по-малко шансове за това. Напомняме, че първият мандат трябва да отиде при ГЕРБ, което обаче едва ли ще доведе до формиране на кабинет заради липса на подкрепа в НС. Същото важи и за втория на Продължаваме промяната. Само преди ден от формацията на Кирил Петков и Асен Василев вече обявиха, че ще формират кабинет на малцинството с Демократична България, но без БСП, а сега изобщо заплашиха, че ще пропуснат реда си заради поправките в Изборния кодекс.

„След изборите се ръководя от две основни цели – да се направи максималното, за да има правителство, да се даде време за диалог, да се отдалечат партиите от предизборната риторика“, отбеляза държавният глава. „Втората е така да се връчат мандатите, че ако има провал и не се състави правителство, изборите да не са през най-тежкия период януари и февруари. Това изисква забавяне, аз съм поел тази отговорност и няма да насроча вота тогава, тъй като рискът да има още по- ниска избирателна активност е много голям“, посочи Радев в началото на седмицата.

Сега  той обяви, че ще проведе последната консултация с Български възход през следващата седмица. След това той ще премине към връчването на проучвателните мандати.

Още преди старта на консултациите и дори преди конституирането на 48-о НС стана ясно, че президентът няма да бърза нито с разговорите, нито с парламентарната рулетка, за да даде време на партиите да гласуват бюджет за следващата година, както и важни закони, свързани с реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. 

Конституционалисти коментираха, че вече има огромно забавяне с консултациите, но Конституцията го допуска, поради липса на срокове за връчване на първия мандат. Протакане може да има и при третия мандат, преди който също могат да се провеждат консултации.

 

 

 

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени