FACEBOOK

България не е мишена: Русия

“Никой не настоява България да напусне НАТО”, заяви пред Nova посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Тя обясни какво точно означава искането на Москва Алиансът да се върне към границите си от 1997 г. и как това засяга страната ни.

 Дипломатът определи като "много правилно" поведението на българското правителство, което "не се изказва особено рязко по този повод и не се опитва да играе на тези игри".

„Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след този период, да излязат. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 1997 година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, уточни руският посланик у нас.

 Митрофанова допълни, че Румъния донякъде е засегната от това искане, но тук изобщо не става дума за излизане от НАТО.

“България не е мишена за Русия”, обяви още дипломатът. „Защото на нейна територия не са разположени бази и стратегически оръжия”, уточни Митрофанова. Тя обаче допълни, че всякакви военни бази, които заплашват руската сигурност, вече са мишени.

“Руската Федерация отдавна е заявила, че за нея границите за разширяване на НАТО са Украйна и Грузия”, подчерта посланикът. “Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия”, посочи Митрофанова за ситуацията около бившата съветска република.

"Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще", обясни тя.

Според  посланик Митрофанова някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има "много сериозни санкции".

По темата за газовите доставки тя коментира: “Русия винаги е била един сигурен външнотърговски доставчик”. 

Дипломатът подчерта, че Русия “в България има едно влияние - нашата взаимна история”. “Това са главните лобисти, това е главният инфлуенсър в нашите отношения тук, защото тази история не може да бъде изхвърлена, тя е навсякъде. 880 паметника, 670 на Руско-турската война, 170 от периода на Великата Отечествена война. И ми се струва, че ние по някакъв начин, ако не на генетично ниво, но много дълбоко сме свързани”, посочи дипломатът.

„Никога в Русия нито един човек не би казал, че България е наш враг. Затова смятам, че трябва да се придържаме към тази много позитивна психологическа нагласа на българите към руснаците и обратно. А останалото се решава на масата за преговори с чаша добро вино”, заключи Митрофанова. Според нея трябва да се придържаме към тази положителна гледна точка.

 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени