FACEBOOK

България заплашва енергийната сигурност: Унгария

“Има нови опити да се застраши сигурността на енергийните доставки на Унгария и да се предотврати унгарско-руското енергийно сътрудничество, включително транспортирането на природен газ”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в Москва, който участва във форума Руска енергийна седмица. Поводът са публикуваните у нас в Държавен вестник промени, въвеждащи такса от 20 лв./МВтч. за вноса и транзита на синьо гориво от Русия. Засегнати са на първо място Сърбия и Унгария.

“За държава-членка на ЕС да заплаши доставките на газ за друг член на ЕС противоречи на европейската солидарност, на правилата и е неприемливо", коментира Сиярто визирайки страната ни.

Според него  Унгария и Сърбия вече предприемат стъпки, за да гарантират България да не може да прилага законите за вноса към тези страни. Премиерът Виктор Орбан неотдавна нарече гостуващият на форум в Будапеща президент Румен Радев гарант за енергийните интереси на Унгария.

Сръбското издание Политика, написа, че президентът Александър Вучич е заявил, че ще разговаря с българския държавен глава заради увеличението на таксите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени