FACEBOOK

България е част от „Европейската седмица на спорта“

От 10 до 17 септември България ще бъде за втори път част от инициативата на Европейската комисия – Европейска седмица на спорта. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни. Проучванията показват, че липсата на физическа активност се увеличава както в България, така и в цяла Европа, което оказва отрицателно въздействие не само върху здравето и благосъстоянието на хората, но и върху икономиката на държавите.
„Европейска седмица на спорта“ в България се организира от Министерството на младежта и спорта. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Над 42 спортни събития в 10 града ще бъдат проведени в рамките на инициативата. Събития ще бъдат организирани в София, Бургас, Благоевград, Варна, Враца, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Русе. Много известни български спортисти и треньори са посланици на инициативата и ще се включат в различните събития в страната. Те са Ивет Лалова, Тити Папазов, Димо Тонев, Габриела Петрова, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Тереза Маринова, Мирела Демирева, Любомира Казанова, Гошо Гинчев, борците Михаил Ганев, Тайбе Юсеин, Елица Янкова, Мими Христова, световният шампион по кик бокс Александър Петров, дрифт състезателят Александър Язов, голфърът Любомир Костов.
„Европейската седмица на спорта“ ще бъде открита официално на 10 септември в София в НСА „Васил Левски“ с изиграването на FlashMove, който ще бъде изпълнен във всяка една от европейските държави, които взимат участие в инициативата на ЕК.
Първата европейска седмица на спорта се проведе през 2015 г. и имаше значително въздействие. В рамките на седмицата над пет милиона души участваха в повече от 7 000 прояви в 31 държави. Събитията бяха най-разнообразни: от яздене на понита от деца в Брюксел до голямата колоездачна обиколка на Дъблин, която събра 3000 велосипедисти, и състезанието по гребане на закрито в Малта.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени