FACEBOOK

България е в Топ 5 по лоши пътища в ЕС

Преди нас са само Румъния, Малта и Латвия, сочи доклад на ЕК

България е в Топ 5 на страните в Европейския съюз с най-лоши пътища, става ясно от последния доклад на Европейската комисия за транспортната инфраструктура на 28-те членки на ЕС, цитиран от Сега. Страната ни е на четвърто място в класацията по лошо качество на автомобилните шосета. Преди нас са само Румъния, Малта и Латвия, а Полша е на пето място.
Любопитното при държавите с най-добри магистрали и пътища е, че Германия, смятана за водеща в Европа, е едва на осма позиция.
Първите места са заети от Холандия, Франция, Австрия, Португалия, Дания, Финландия и Люксембург. А Италия, която е смятана за лидер по добри шосета, изпада на 18 място.
Като цяло рейтингът на България, в който се наблюдават още жп, авио, пристанищен и воден транспорт, е оценен като „сравнително нисък” за всички видове превози. ЕК дава минимална надежда с прогнозата за очаквана „слаба позитивна тенденция” за автомобилната, пристанищната и летищната инфраструктура. Прогнозата е на базата на отблъскването от дъното, където е била България в периода 2014 - 2016 г.
Показателно обаче е, че очевидно тежкото състояние на Българските държавни железници и постоянните дотации от държавата за пътническите жп превози не позволяват на евроекспертите особен оптимизъм по отношение на този вид транспорт.
По качество на жп инфраструктурата страната ни изпреварва съседните държави Румъния и Гърция, както и Словения и Хърватия. България е на 21-о място от 26 държави (без Кипър и Малта).
Нивото на електрификация на мрежата е 71%. По този показател сме над средното ниво за ЕС и заемаме 4-о място. По качество на пристанищната инфраструктура сме на почетното предпоследно място, като по-лошо е само в Румъния. Във въздушния транспорт също сме в дъното - на 25-а позиция.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени