FACEBOOK

България, Италия и Франция заедно във фестивал За Хляба

Съвместен проект на АРТериа, асоциация за култура, музика и театър от Матера – Италия, Фондация ”Cвобода от Страха” - България и ”Тоазием пол” –Франция
Какво е общото между нашия лимец и житото на Матера, обявено за световна ценност и под закрилата на ЮНЕСКО?

Фестивалът гостува на В/ХОД арт док зона и на Червената къща в рамките на два дни от 12 до 13 октомври 2016 с това първо, пилотно издание
- На 12 октомври:
от 15 до 17ч. ще се проведе Работилница нa тема: “Хлябът - същността на живота”.
- На 13 октомври:
от 16 до 18.00часа- дискусия „Хляб за тялото –хляб за душата“
от 19.30 до 20-30 – италианският спектакъл „Песента на хляба“
от 20.30 – дегустация на вина и сирене от областта Лукания


Работилница „Хлябът - същността на живота”.
Идеята ни е да свържем две поколения: бабите от село Сливня, област Своге – Филатка, Василка и Иванка, които в традиционните си носии, грижливо пазени в скриновете, ще пеят и месят сладки питки с младите участници. Собствениците на вегетарианският ресторант „Слънце и Луна“, които имат фурна за ръчен хляб, замесен с квас, ще се включат в песните и замесването на „магията“.
Публиката, сред която ще са и учениците от средните класове на Италианския лицей, ще има възможност да чуят от Доц. Янева автор на първата книга за обредните хлябове и каква е била ролята им в живота на много поколения, както и защо днес интереса към тези стари традиции се възражда.
На фона на видео от „свещенодейството“ на бабите в село Долен, Гоце Делчевско, внучката Силвина Маневска ще разкаже как е оценила тези традиции, едва след като е завършила висшето си образование и е избрала да остане да живее и работи като семеен терапевт в София. Ще ни разкаже и покаже как месят и наричат нейната майка и приятелките и докато правят трахан или кус – кус.


Среща на традициите. Идващи от другата страна на Егейско море, oт древна Лукания, а сега Базиликата, земя запазила античната история на Magna Grecia, нашите италиански гости, актьорите от спектакъла „Песента на Хляба“ ще изпеят песните за замесване на уникалния хляб на Матера, признат за световно културно наследство oт Юнеско.

Лоредана Паоличели, автор на оригиналната музика на спектакъла ”Песента на Хляба” пианистка и преподавател в Музикалната Академия на Матера, ще изпълни на пианофорте части от музиката на спектакъла.

Публиката ще може собственоръчно да си направи малки питки от замесеното тесто и дa ги бележи с Просфорите, които ще бъдат на нейно разположение.
Хлябът ще бъде изпечен от „Слънце и Луна“ и ще бъде донесен на следващия ден, 13 октомври за дегустацията, която ще се състои след спектакъла със специалитети и вино от Лукания.
Една истинска “Работилница на живота”, където има обмяна на опит и директно опознаване на традициите.

Дискусията на 13 октомври на тема ”Хляб за тялото - хляб за душата”е от 16.00 до 18.00 часа:
ще събере "Новата Вълна" хлебари, решени да произвеждат истински здравословна храна. Осъзнали, че ръчно замесения с квас хляб ще бъде този лек не само на тялото, но и на душите, защото събира хората, създава социално устойчив модел на икономика и може да проправи път на считаната за утопична идея за БЕЗПЛАТЕН ХЛЯБ, която "de facto" е близка до основния закон за Правото на Живот.

Ще присъства един от пионерите и голям радетел на производството на Лимец- Емил Елмазов, който е написал две книги за ползите от това старо, оригинално жито, каквото е житото на Матера.
То е било изгубено като сорт за десетилетия и след това, случайно, в един склад се открива чувал с наречения сега сорт “Сенаторе Капели” Tова жито изкласява до 2 метра височина и е вече запазената марка на Матера и на нейния хляб.
Свилен Класанов ще разкаже за видовете семена и има ли наистина генно модифицирано жито,което ни пряви все по алергични към високия му глутенов състав и защо бъдещето е на дивите жита.

- От часа а в 19.30 започва спектакъла „Песента на хляба-
Италианският художник, писател публицист и автор на пиесата ”Песента на Хляба”, Дарио Карментано прави анализ на модерните цивилизационни тенденции и технологии, които унищожават естествения природен баланс, между ”сега” и ”преди”, което трябва да си върнем за да може бъдещето ни да е изпълнено с повече мъдрост.
от 20.30 Ви каним на дегустация на вина и сирене от областта Лукания, както и на пресен хляб разбира се!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени