FACEBOOK

Българите стават все по-нещастни: Галъп

България губи позиции и пада в класацията за най-щастливите народи по света, сочи последното международно проучване на Галъп, озаглавено Световен доклад за щастието. Той се базира на достъп до качествено здравеопазване, дълголетие, финансова стабилност, свобода, социални връзки. Тази година се изследват и ефектите от Covid-19 върху качеството на живота на хората от психично здраве и социално взаимодействие до безопасност на работното място и реакция на правителствата в пандемията.

Страната ни се намира на 88-а позиция (с 5266 точки) от общо 104 държави. Така България слиза надолу в класацията в сравнение с миналогодишния доклад, когато е на 56-то място (5598 точки) и губи цели 32 позиции в рейтинга.

На Балканите сме пред Албания (5117 точки) и С. Македония (5101 точки), които са на 93-то и 94-то място, а южната ни съседка Турция (4948 точки) е на незавидното последно място. Останалите от полуострова са по-щастливи – Гърция е на 68-о място, Сърбия на 48-о, Косовската автономия – на 33-то място и Словения на 29-о.

Челната тройка е на скандинавски страни. За трета поредна година Финландия е страната с най-щастливата нация, с резултат от 7889 точки. Северната държава отново задава тон за други народи, когато става дума за фактори като социална подкрепа, продължителност на живота, свобода, възприятие за корупция и антиутопия.  На второ място е Исландия- популярна туристическа дестинация през последните години с жители, които се радват на качество на живот (издигайки се от четвърто място през 2020 г.).. Третото място е за Дания, която пада от второто място, но остава постоянна в присъствието си в топ 5 на най-щастливите страни в света в продължение на много години. Швейцария е четвърта със стабилен, висок БВП, като предлага на своите жители финансова сигурност.

Челната петица затваря Нидерландия, привличаща впечатляващ брой посетители всяка година, дом на много щастливи местни жители.

В топ 10 на най-щастливите страни в света след тях са: Норвегия, Швеция, Люксембург, Нова Зеландия и Австрия. На обратния полюс са Афганистан, Зимбабве, Руанда, Ботсвана, Лесото, Малави, Хаити, Танзания, Йемен и Бурунди.

След като пандемията преобърна 2020 г. с главата надолу, докладът включва две класации – обичайната, основаваща се на средния резултат от тригодишни допитвания между 2018 и 2020 г. на института Gallup, и още една, вземаща предвид конкретно 2020 г., за да се разберат последиците от пандемията върху субективното усещане за щастие и как фактори, допринасящи за щастието, са били засегнати от пандемията.

Двата метода за определяне на класацията този път показват, че промените в общия резултат са скромни, отразявайки както глобалното естество на пандемията, така и широко споделяната устойчивост пред борбата с нея.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени