FACEBOOK

Бул. Патриарх Евтимий ще има велоалеи и нова бус лента

По столичния бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъдат обособени велоалеи и нова бус лента, предвижда проект, който представиха кметът на София Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев, главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът по транспорта Кристиян Кръстев, предаде БНР.

“В този проект е помислено за всички участници в движението, той показва визията ни за превръщането на София в град на хората“, каза кметът на София.

Проектът включва част от бул. „Патриарх Евтимий“, бул. "Витоша", ул. "Фритьоф Нансен".

“Едно от големите постижения на този проект е, че всъщност е комплексен и дава много, много решения. Две еднопосочни велоалеи свързват 6 съществуващи велотрасета в мрежа“, посочи още Фандъкова. Двупосочното движение на автомобили по „Фритьоф Нансен" е разгледано в този проект. От страната на бул. „Витоша" велоалеята слиза на пътното платно.

„Проектът създава този баланс между всички участници в движението, между всички хора и това е един за мен включително и социален проект, който ни учи да живеем заедно и да имаме споделено движение", подчерта Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че с представения днес проект отговарят на няколко въпроса как да увеличат приоритета на велосипедния транспорт в града.

„Изключително е важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочетат велосипеда пред личния автомобил. Когато им предоставим фактора време, фактора свързаност и привлекателност на трасето, много хора биха слезли от автомобилите си и биха пътували с велосипед“, посочи той.

Този проект свърза няколко съществуващи велотрасета и създава един много по-голям хоризонт за развитие на велосипедното предвижване в града.

„Това е малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на големите квартали „Дружба“ и "Младост" с центъра на София, както и развитие на няколко по-малки къси парчета, които да дадат възможност да свържем по бул. "Пушкин" до кръговото на "Бояна" с ново велосипедно трасе, така че да може да осигурим и качване на велосипедисти до планината“, допълни Здравков.

В момента се разработват и следващата седмица ще ви представим пет нови велоалеи, които могат да бъдат реализирани до края на годината и отговарят на целта за по-голяма свързаност, обяви кметът.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени