FACEBOOK

Борисов се цели в СОС, който реално управлява София, оставя вратичка на ППДБ, които нямат с кого другиго да направят градска Сглобка, за разлика от него

Поне 19 - 20 мандата и първо място сред общинските листи, което да даде естественото право да има за четвърти пореден мандат председател но Столичния общински съвет. Местата могат да бъдат и повече при добра кампания. Това изглежда е основната цел на ГЕРБ за предстоящите избори в София. Защото, както многократно сме писали, именно СОС управлява реално града – от 2,555 млрд. лв. бюджет до бордовете на общинските дружества.

Кметът дори в отпуска не може да излезе без подписа на председателя на местния парламент. Роля, в която уважаваният юрист и преподавател по право в СУ Георги Георгиев брилятно се справи в предишния мандат и има доста сериозна вероятност да го направи и в следващия.

ППДБСС няма как да избяга от Сглобка в София с Борисов, ако иска да управлява.

Дори да има кмет, а шансовете на Васил Терзиев се засилват с кандидатурата на Хекимян, той ще бъде с напълно вързани ръце и ще бъде вечният виновник за всички проблеми, ако няма подкрепа в СОС.

Борисов оставя вратичка, пуска малко аванта, казано на народен език, но тя трябва да бъде оползотворена от другата страна. Въпросът е също и какво става после?

ГЕРБ спокойно може да направи коалиция с останалите в Съвета и той да бойкотира кмета и ППДБСС. Това е важно за Борисов, който сам извървя пътя от кмет на София до премиер, какъвто си пожела преди дни да се види и Васил Терзиев. Двамата обаче са много различни.

Най-вече, защото Борисов играеше сам, а Терзиев има на гърба си лидерите на ППДБСС. А никой от тях стратегически няма полза от успеха на Терзиев. Те имат нужда от него сега тактически, понеже нямат особен шанс за победа другаде на местните избори, освен в София. Стратегически обаче той е заплаха за лидерството им, ако веднъж стъпи на авторитетната позиция, която някои смятат за четвърта по значимост, а други – даже за втора по села в държавата.

Защото, освен кресло, тя носи и над 10 млрд.лв. ресурс на мандат. Ресурс, който обаче не може да се използва със СОС в опозиция на кмета. Омагьосан кръг!
Ако искат реално да властват в София, управляващите нямат избор, освен да го правят с Борисов, да поделят властта си с него, както го сториха и в държавата.

Със социалистите, начело с Ваня Григорова, и Възраждане – и двете групи очакват поне по 10 съветници в градския парламент, съюзът е почти невъзможен след цялата кампания около МОЧА. В София думите на Нинова нямат никакво значение, каквото и да обещава на ПП публично и задкулисно. Тя беше многократно бламирана от своите в столицата.

ВМРО също няма допирни точки с евролибералите. Влязъл в СОС, и Вили Лилков с неговите съветници, колкото и да бъдат те, също едва ли ще се обедини с ППДБСС, а пък и бройката не би била достатъчна да управляват. Явяването на Хекимян ще вдигне резултата и на Лилков, който привлича старите седесари – автентичната десница, която радикално не желае и да чуе за ДС, Съветска армия и т.н.

ДПС няма да се напъва за изборите в столицата, особено пък, след като ще трябва да наложи ново лице на мястото на вечния Хасан Азис в бастиона си Кърджали, а вероятно после да смени и Карадайъ като лидер.

Така че ППДБСС е в по-лоша позиция от ГЕРБ преди 4 години. През 2019 г., вместо полагащите се по резултат 19-20 мандата, ГЕРБ взе 6 бонус, благодарение на явяването на Борис Бонев без листа. Неговите проценти – гласовете на хората, които му дадоха вота си, отидоха преразпределени преимуществено за партията на Борисов. Прост научен факт. Патриотите допълниха необходимите 5 до общо 31 съветници, за да се осигури мнозинството в СОС.

Борисов, поради това, отнема и основния медиен и публичен коз на ППДБСС срещу него: декларациите, че са против „Модела ГЕРБ”.

Защото нямат шанс, освен да направят нова Сглобка, която в техния случай може да се окаже менгеме.

Борис Ангелов, 19 минути


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени