FACEBOOK

Борисов, Пеевски, Митрофанова и Трифонов са причината за вота: Петков

“Истинската причина за вота на недоверие са четирима човека, които не са за пленарната зала”, заяви премиерът Кирил Петков по време на дебатите за бъдещето на кабинета.


„Първият, г-н Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият, г-н Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, (б.р. истината по темата може да прочетете тук с дела и документи) за които той може би има договорка с някой в тази зала. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате за всичко, което тя ви казва. Четвъртият SMS утре ще дойде от г-н Трифонов”, изброи министър-председателят.


„Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири SMS на четирима човека, които не са в тази зала“,  призова Петков. Той добави, че мотивите за С. Македония са чути "1800 пъти".

Още в началото на дебатите премиерът беше посрещнат на трибуната от депутатите от ГЕРБ със скандирания "Мафия" и станалото традиционно за групатана Борисов тропане по банките.


„Тезите  ви са чудновати. Казвате, че предварителните данни на НСИ показват, че икономическия растеж по данни на НСИ е 4%, вместо 4,5% и това било начало на икономически срив. Същият факт, може да се използва, че България има по-висок икономически растеж от Германия, където е 3,7%. Но това няма да го чуем  от Вас”, каза Петков.


"Знаете ли как правителството може да бъде най-стабилното?", попита  той. И си отговори сам, че това ще стане, “ако се отпуснат парите за пътища, върне се старата лаборатория на ГКПП Капитан Андреево и спре да се споменава законът Магнитски”. Така Петков хвърли топката в полето на ИТН и ДПС.

 

 „Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията е редно да се опрем единствено и само на фактите”, заяви депутатът от партията на Трифонов Станислав Балабанов. „Не знам дали ви прави впечатление, но и президентът вече е част от мафията. Изведнъж, и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли? Защото е свободен, независим и казва истината. Понеже тя - грозната истина, не се харесва на Петков и Василев, затова и президентът е част от мафията”, категоричен бе той.


От ПГ на ДПС демонстративно напуснаха залата. Начело с Карадайъ, те излязоха при протестиращите пред НС. „Те са дошли за оставката на правителството и ние сме за оставката. Дойдохме да обменим мисли”, каза шефът на Сараите.

 

Опозицията в лицето на ГЕРБ се заяде с правителството и в областта на социалната политика. Депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева призова финансовия министър Асен Василев да представи тригодишната бюджетна прогноза и да даде информация затова дали ще се вдигат данъците и осигуровките или ще се теглят заеми, за да се изплащат пенсиите.

 

Самият вицепремиер взриви залата с нецензурна реплика, която употреби по време на изказването си от трибуната. "Вашата икономическа философия е "Да го духат бедните", обърна се той към ГЕРБ. Думите му бяха шумно посрещнати и Василев се извини. Шефът на НС Мирослав Иванов му направи забележка, че подобни изказвания са крайно неприемливи от трибуната на Народното събрание. Цончо Ганчев от Възраждане пък репликира, че председателят заплашил опозицията с наказания за непристойно поведение, а го позволява на представител на МС.

 

Напомняме, че вотът на недоверие бе внесен от ПГ на ГЕРБ-СДС с мотив провал на правителството във финансово-икономическата политика. Властта се разклати само шест месеца след като Продължаваме промяната (ПП) създаде коалиция заедно с БСП, Демократична България (ДБ) и Има такъв народ (ИТН). Последните частично напуснаха управлението и поставиха под въпрос парламентарното мнозинство. От гласуването в четвъртък зависи дали Кирил Петков ще остане на власт.

 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени