FACEBOOK

Борисов, Костадинов и Янев с по-голям рейтинг от Петков

Едва 17% у нас изпитват доверие към премиера Кирил Петков, а цели 68% не му вярват, сочи  последното проучване на Маркет линкс. На този фон лидерът на Възраждане Костадин Костадинов вече се ползва с по-голямо доверите на 19% от българите срещу 58%, които не го харесват.

 

С най-висок рейтинг от 48%, остава президентът Румен Радев, при 33% недоверие. Той е единствената политическа фигура в страната, при която позитивната оценка надхвърля отрицателната.


Изненадващо второто място принадлежи на бившия служебен премиер Стефан Янев, който събира 28% доверие срещу 72% недоверие. Напомняме, че наскоро той направи заявка за самостоятелна политическа кариера като учреди партията Български възход. Трети е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер се ползва с 22% доверие срещу 65% недоверие.


В същото време и останалите лидери на четворната коалиция също имат нисък рейтинг. Слави Трифонов, който оглавява Има такъв народ (ИТН), е със 17% доверие и 63% недоверие. След него се нарежда вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова (16% срещу 70%). Съпредседателят на Демократична България (ДБ) Христо Иванов е поддържан от едва 11%, а 67% му нямат доверие.


Най-слабо харесваният партиен водач в НС е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ, който е с рейтинг от 10%, а цели 81% не го харесват.


Ако изборите бяха днес, то 22,9% биха гласували за ГЕРБ, което нарежда партията а Бойко Борисов на първо място. На втора позиция е Продължаваме промяната с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и Възраждане с 8,6%. На предпоследното място е ДБ със 7,4%, а на последно е ИТН с 5,8%. 6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

 

Интересното е, че според изследването на Маркет Линк  БСП се изкачва до трето място, но според друго актуално проучване на Тренд картината е друга. Тази агенция нарежда партиите по следния начин: ГЕРБ - 23,8% , ПП - 17,5%,  ДПС -10,9%, четвъртото място се заема от Възраждане с 10.1%, а Левицата вече е пета с 9,5%. Освен това Тренд нарежда новата партия на експремиера Янев на шеста позиция с подкрепа от 7,6%, а ДБ остава с доверие от 6,8%, следвана от ИТН с 5,8%.

Според Маркет Линкс от януари до април т.г. доверието към  НС е спаднало с 14% и в момента възлиза едва на 8%. Същата тенденция се наблюдава и по отношение на правителството - при него спадът е с 19%, което го оставя с рейтинг от 15%.

Данните на Тренд пък показват, че през май 19% оценяват положително работата на парламента, докато 71% я оценяват отрицателно. Оттам отчитат също, че неодобрението за кабинета Петков скочи до 70%, а положителната оценка спадна до 22%.

 

Проучването Маркет линкс показва още, че 80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато само 15% са удовлетворени.

 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени