FACEBOOK

Близо 1/3 от българите имат спестявания само за 1 седмица напред

Почти 1/3 от българите могат да се издържат финансово не повече от 1 седмица, ако загубят източника си на доходи. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, проведено в 26 различни държави, което е фокусирано върху финансовата грамотност на населението, съобщава manager.bg. Според резултатите:

►26% от българите имат спестявания, за да издържат 1 месец без доходи,

►15% - за три месеца,

►10% имат "бели пари за черни дни" за поне 6 месеца.

Цели 18% или близо 1/5 от анкетираните българи са отговорили „Не знам“ на въпроса „Ако изгубите основния си източник на доходи колко време ще можете да покривате основните си разходи, без да вземете пари назаем или да се преместите да живеете другаде“.

Най-голям дял хора без спестявания има в Грузия – като там половината от анкетираните не могат да издържат повече от 1 седмица в случай, че загубят източника си на доходи. Близо до този резултат са Русия (42%), Индонезия (46%), Хърватия (36%) и Унгария (35%). В Румъния 30% от населението не могат да изкарат и една седмица без доходи, 30% ще издържат 1 месец, 11% - до три месеца и 7% повече от 6 месеца.

Най-големи спестявания имат в Хонконг – там 55% от хората могат да издържат над 6 месеца без доходи. След тях се нареждат гражданите на Южна Корея, където 37% от анкетираните имат спестявания за поне шест месеца и Австрия с 34%.

Средно за 26-те страни, 28% от анкетираните имат спестявания за по-малко от седмица.

Интересно е да се отбележи, че на въпрос „Спестявате ли целенасочено“ 78% от анкетираните българи отговарят утвърдително. Този отговор обаче не се покрива с ниската готовност на българите да посрещнат липса на свежи доходи. Общо 57% от анкетираните българи няма да могат да издържат и един месец без заем, ако бъдат лишени от основния им източник на доходи. Това разминаване е характерно и за други държави. Например 99% от анкетираните в Индонезия също твърдят, че активно спестяват, но въпреки това 46% от тях не могат да се издържат дори и една седмица без основния си източник на доходи.

Тези процеси намират изражение и в отговорите на въпроса „Имате ли притеснения за финансовото си състояние“, на който 35% от българите признават, че се тревожат, че парите няма да им стигнат. Такова притеснение имат средно 37% от анкетираните във всички страни, докато най-много се тревожат хората в Северна Македония – 79% от анкетираните.

Половите различния що се отнася до парите у нас не са големи. 4% от жените и 4,1% от мъжете твърдят, че имат финансови познания, докато средното за всички държави в анкетата е 4,2% за жените и 4,5% за мъжете. Най-добро е положението в Хонконг (6,1% за жените и 6,3% за мъжете), Австрия (5,1% и 5,6%) и Полша (5% и 5%). Най-слабо са финансовите въпроси са информирани в Малта (2,1% и 2,3%).

У нас 8,6% от жените и 9,7% от мъжете твърдят, че се намират във финансово благосъстояние.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени