FACEBOOK

Биткойн пак подгони 10000 долара

Биткойн достигна най-високите си ценови нива от над година и се изкачи до 9367 долара. Това е близо 3 пъти повече от цената му за Нова година, която бе паднала до 3780 долара, тъй като спадът тръгна от 20 000 в зелено. Тогава някои икономисти очакваха сривът да продължи и да доближи нулеви стойности, но посоката на движение се обърна и растежът на криптовалутата е триумфален. Това се отразява и на неговите 4 основни конкурента на този пазар, които също поскъпват, макар да не са толкова популярни.

В същото време Facebook разкри плановете си за нова криптовалута, с която социалната мрежа се надява, че един ден ще се търгува в глобален мащаб подобно на американския долар, пише Bloomberg. Наречена Libra, тя ще стартира през следващата година и ще бъде известна като стейбълкойн. В превод това ще рече „стабилна монета” или дигитална валута, която е поддържана от утвърдени правителствено подкрепени валути и ценни книжа.

Целта е да се избегнат големите колебания в стойността, така че Libra да може да се ползва за всекидневни трансакции по начин, по който по-волатилните криптовалути като биткойн не могат. Засега тя получи мощна подкрепа от повелителите на кредитните карти Visa и Mastercard, от PayPal и Uber, което гарантира нейното бързо навлизане и добавяне на стойност.

Libra е кулминацията на продължилите година усилия за създаване на лесен начин потребителите на Facebook да изпращат и получават пари чрез чат услугите на компанията. Личните чатове са един от най-бързо развиващите се продукти на Facebook, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се възползва от това, като интегрира всички чат продукти на организацията, така че да позволи на потребителите да комуникират с различните приложения.

Фокусът в тази посока идва в момент, в който растежът на броя потребители на социалната мрежа не расте в някои от основните пазари, а регулаторите изразяват недоволството си от честите неуспехи на Facebook в опазването на личните данни. Разплащанията са потенциален начин за превръщането на чатовете в бизнес, който да допълва рекламните операции на Facebook, които генерират по-голямата част от приходите ѝ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени