FACEBOOK

Без съгласие за пенсиите и майчинските

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие по отношение на законопроектите за обезщетенията за майчинство и преизчисляването на пенсиите, предложени от БСП. Становището на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) не подкрепя идеята, защото ще се получи така, че тези, които са работили на МРЗ, с това обезщетение ще получат повече от трудещите се.


Според зам.-соцминистъра проф. Емил Мингов това не способства за запазване на майките на работните им места. Той посочи, че принципът при определяне на обезщетението следва да се запази.

От Министерството на финансите (МФ) също не подкрепят предложения законопроект, като мотивите съвпадат с тези на МТСП. От НСИ посочиха, че допълнителните средства ще бъдат в размер на 82 млн. лв.

Тристранният съвет не одобри и Законопроектът, свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Мустафа Карадайъ и ДПС, който предвижда редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж. Според МФ вносителят на законопроекта не е направил оценка на взаимодействието, т.е. колко ще струва.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени