FACEBOOK

Бг инфлацията със скок от 2,8 на 13% годишно: Евростат

България изпреварва средните темпове на инфлация в Европейския съюз с близо 50%. За ЕС тя е с растеж 9,2 и е исторически рекорд, а у нас скокът е 13 на сто за 2022 г. спрямо 2021 г.. Това сочат данните за средногодишното поскъпване на Евростат.

Интересно е да се отбележи, че увеличението у нас е почти 5 пъти спрямо предишния ръст на цените, който е бил едва 2,8% и е бил по-нисък от средноевропейския от 2,9% за 2021 г. спрямо коронавирусната 2020 г.

Друга неприятна съпоставка е как растат цените в ЕС и в другите части на света:
Китай има през 2022 г. едва 2% инфлация през 2022 г. спрямо 2021 г., което е 6,6 ПЪТИ по-малко поскъпване от нашето и 4,6 пъти по-скромно повишаване на цените от средноевропейските.

Японското правителство, за разлика от българските и европейските, също се е справило доста добре, като без тавани на цените и други нелепи идеи е успяло да постигне едва 2,5 на сто инфлация.

Интересното е, че и двете азиатски държави са вносители на енергоносители, така че обичайните оправдания у нас и в ЕС с растежа на котировките на петрола, газа и тока явно не са особено коректни.

В Съединените американски щати инфлацията през 2022 г. спрямо предходната 2021 г. пък е 8,7 на сто или близо до средноевропейските 9,2 процента, сочат още данните на Евростат.

Още едно любопитно сравнение на еврослужбата по статистика е за поскъпването преди 10 години. През 2013 г. в България то е едва 0,4% за цялата година, която беше най-политическите нестабилната за 33 преход. Това по естествен начин игнорира и мантрата как и това било някакъв особено определящ фактор.
Което означава също, че спекулата през последните 15 месеца очевидно е с „решаващата помощ” на политическата класа и особено на кабинетите Петков – Нинова, Донев 1 и 2, които управляват страната през този период.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени