FACEBOOK

БСП уби немския туристически пазар за България поради некадърност и измама: Туроператорите

Големите немски туроператори DER Touristik, TUI и Alltours няма да увеличат чартърите за България и през следващия летен сезон. Те ще се комбинират в общи полети, както през тази година и ще доведат същия брой туристи. Това съобщиха за TravelNews от представителствата на компаниите у нас.

Официално цитираната причина е ситуацията в Украйна, но друга Черноморска и близка до войната държава като Турция бележи рекордни ръстове – 70% за Анталия. Второстепенна причина е и липсата на кризисен пиар и реклама на страната ни.

Истинската пречка е, защото туроператорите са излъгани от държавата и не са получили обещаните 35 евро на доведен турист в чартърите през тази година. Те са били договорени при управлението на БСП в туризма, чийто ресор той беше в кабинета Петков – Нинова, водещите туристите са си сметнали цената на човек с тях, но не са ги получили. Става дума за повече от 15 милиона евро. Загубата е поета от самите компании, които – логично – нямат особено желание повече да работят с нашата страна.

Туроператорите посочват, че част от причината за измамата с 35-те евро на седалка, е некадърността на администрацията на БСП, която подмени кадрите в управлението на туризма със свои. Средствата бяха отрязани заради неправилно заложени изисквания в отпускането на държавната помощ. Мярката трябваше да стимулира българския туризъм вследствие на Ковид пандемията.

Според тях това означава, че и през 2023 г. няма да се възстанови броят на туристите от Германия по морските ни курорти, а това е най-важният чартърен пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата. Това значи по-малко приходи и по-кратък сезон за българския туризъм и загубата е за стотици милиони евро.

„Търсенето за България за 2023 г. е на нивата от тази година и няма да има възстановяване в сравнение с 2019 г. Сезонът по Черноморието ни ще се скъси догодина и т. нар. крила ще бъдат много слаби, защото основно в тях идват германските туристи, а те няма да са тук. Програмите ще тръгнат от средата на май само с няколко общи полета между всички туроператори“, заяви пред TravelNews Венцислав Танчев, управител на Сън турс, който представлява германския туроператор Alltours. Авиокомпаниите предпочитат да оперират до Гърция, Турция, Испания, Египет.

„Германският пазар беше основен за българския летен туризъм. Сега е оставен да умре, като има голяма опасност туроператорите да зачеркват тотално България. Ако обемът им намалява всяка година, няма какво да се занимават с неперспективна дестинация“, коментира Венцислав Танчев. Според него липсва реклама на страната ни в Германия, за да се подчертава, че е безопасна дестинация и не сме в близост до войната.

Венцислав Танчев предлага спешно държавата да гласува отново помощ от 35 евро на седалка в чартър за доведен турист у нас през 2023 г. Освен това да се запази ставката от 9% на ДДС за туризма, която да стане дългосрочна, защото в противен случай България не може да се конкурира с Гърция, където ДДС за сектора е 6%, а в Турция – 1%. Министърът на туризма Илин Димитров отдавна е изпратил искане за помощта от 35 евро до Европейската комисия, но до момента няма отговор, заяви той пред TravelNews.

Същите проблеми очерта и Калин Сутев, представител на големия германски туроператор DER Touristik (към който е и ITS) и управител на Дестинейшън Туристик Сървисис. Компанията водеше най-много германски туристи у нас пред пандемията. „Едва отлепяме от дъното. През 2023 г. отново ще сме със слаба програма и няма да бъде увеличена спрямо изминалия летен сезон. Търсенето към Българското Черноморие не се връща. Ако има по-голямо търсене, туроператорите ще пуснат повече самолети и чартъри“, отбеляза той.

Според него държавата е обърнала гръб на туроператорите, не ги е подкрепила и те няма да се хвърлят отново да правят повече чартъри и да поемат загубите. „България е единствената държава, която излъга големите германски туроператори, като негативът и лошата репутация са големи, коментира Калин Сутев - Повторно те няма да поемат този риск”.

Той е притеснен, че започваме да губим голям и сериозен пазар: „Трудно ще се възстанови потокът на туристи от Германия след като вече три години е сведен до минимум“. По думите му без мерки от държавата, каквито липсват, не може да има повече туристи.

Германия е най-важният пазар за българския туризъм. За десетте месеца на тази година (до края на октомври) у нас са пристигнали над 536 000 немци, показват данните на Националния статистически институт. За сравнение преди пандемията през цялата 2019 г. са дошли над 761 000 германци, а през 2018 г. – над 850 000. Германия се нареждаше на трето място по брой посетители след Румъния и Гърция, но оттам голям процент е транзитът, т.е. не са истински туристи, преди пандемията.

 Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени