FACEBOOK

БСП съветва: Изисквайте от кмета на София доклада от обследването на сградата преди саниране

Експертите от постоянната приемна за енергийна ефективност и саниране на БСП – София Валентина Узунова и Цветко Шоков бяха поканени на общо събрание на сдружение на собствениците в блок в ж.к. “Надежда”. В срещата взе участие и народният представител от „БСП за България“ Петър Витанов.

Желанието на гражданите бе да научат повече за правилата на Програмата за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, за да могат да вземат информирано решение за подписване на договор за включване в нея.

Експертите на БСП обърнаха специално внимание на това, че важен момент, в целия процес на саниране, е работата на специалистите, които ще изготвят енергийното, конструктивното и техническото обследване на сградата и изготвения от тях доклад. По силата на подзаконови актове на Закона за устройство на територията и Закона за енергийната ефективност, общото събрание на собствениците трябва да приеме този доклад с протокол.

“За съжаление на много места в страната това не се случва. Собствениците са пренебрегвани и не им се дава достъп до тези доклади. Резултатите от енергийните, техническите и конструктивните обследвания са важни, тъй като там са представени реалните технически характеристики на сградата и нейното актуално състояние. В доклада са записани и препоръките за обновяване на сградата. Ако не са запознати с него, собствениците остават без информация какви са предвидените строително-монтажни работи и не могат да отправят свои предложения, забележки и коментари“, обясни Валентина Узунова.

Един от съществените въпроси, който вълнува хората е конструктивното състояние на сградата и дали ще се финансират укрепващи дейности. Отговорът на експертите е "Да", но само ако са включени като задължителни препоръки във въпросния доклад от обследванията.

Ето защо, според експертите, е важно гражданите да изискват тези доклади от своя пълномощник по договора за включване в Програмата за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, в случая на столичани - кмета на София.

Приемната на БСП – София по въпросите на енергийната ефективност и санирането на сгради ще продължи да работи през целия юли – четвъртък от 15.00 до 17.00 часа. Експертите имат готовност да откликнат и на други покани от сдружения на собственици, на място да се запознаят и консултират гражданите по всеки конкретен случай.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени