FACEBOOK

БГ ПОЩИ във фалит заради източването през вестници след фалита на Лафка

Многократно 19 минути описва през последните 3 години порочната практика държавата да оказва незаконна според европрактиката и законите помощ, като налива парите на данъкоплатците в частни издателства, при това със значително по-неизгодна търговска отстъпка от пазарната, за да поддържа на изкуствено дишане вестниците на статуквото.

При това многомилионното източване е на фона на многомилионни загуби на дружеството и точният му размер остава държавна тайна. Дори при Промяната глас в пустиня останаха писмата ни до ресорния министър и до ресорния вицепремиер – сега депутатка от ПП Калина Константинова, като кражбата от джобовете на данъкоплатците продължи и при кабинета Петков – Нинова. А преди да дойдат на власт обещаваха, че ще го сторят – нали уж се бореха срещу Статуквото и за спиране на корупцията. От 20 декември 2022 г. служителите на де факто фалиралата държавната фирма Български пощи ходят на работа с лента "Аз протестирам", пише Медиапул. 9000 "работещи бедни" в дружеството обявиха стачни действия заради непостигане на споразумение за достойно заплащане. Възнагражденията им са от 712 лв. и 849 лв. и то след актуализация през юни 2022 г., обяви КНСБ.

Два дни по-късно - на 22 декември 2022 г. министърът на транспорта Христо Алексиев, под чиято шапка е дружеството, смени назначения съвет на директорите по времето на правителството на Кирил Петков, който се задържана поста около 9 месеца. Директорът беше кадър на Нинова, който се представяше за агент на Промяната. Старото ръководство е подало оставка и е проведен конкурс. През миналата година, чрез увеличаване на капитала, фирмата получи инжекция от 45 млн. лв. За тази година му бяха обещани 50 млн. лв.

На 23 декември 2022 г. новият борд избра за изпълнителен директор Филип Алексиев. Преговорите между синдикатите и новото ръководство на Български пощи не вървят и в събота на 20 януари 2023 г. КНСБ съобщи, че преминава към ефективни стачни действия спазвайки стриктно закона. Министърът се срещна със синдикалната федерация Съобщения. Алексиев е възложил на назначеното от него ръководство до 27 февруари да предложи варианти и за ръст на работните заплати. Вицепремиерът съобщи, че ще бъдат водени разговори с Българската банка за развитие и с Министерството на финансите за оказване на финансова подкрепа.

Целта е да бъдат преструктурирани натрупаните задължения от 72 млн. лв. на пощенския оператор, така че да отпадне плащането на 8 млн. лв. лихви годишно, се казва в съобщението на транспортното министерство. За тази година старото ръководство на Български пощи е заложило загуба от 66 млн. лв. Целта сега е това да се промени чрез увеличаване на пазарния дал на Бг пощи. Колкото и невероятно да звучи, делът на държавното дружество при куриреските услуги е почти наполовина под 1%. Всичко това става на фона на пазар за 700 млн. лв. през 2022 г., от които приходите за държавните пощи са скромните 4 млн. лв.

Освен Филип Алексиев, останалите четирима в новия борд са енигми: Председател на съвета на директорите е 43-годишната Елена Александрова-Георгиева. За нея няма почти никаква публична информация. Информация не се открива и за 50-годишния Мико Миланов. На сайта на пощите няма автобиографии на новите началници. Не са представяни публично нито пред работещите в дружеството, нито пред обществото. Третият бордовик Бисер Христов е съсобственик на луксозния комплекс Магнолия в Бояна, съдружник е със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на Бояна Парк София – частното гробище в полите на Витоша.

Има и фондация Семейство и култура, показва справка в Търговския регистър. Павел Иванов Масов пък е назначен още на 1 септември 2022 г., като решението е подписано от заместник-министър Кр. Папукчийски, има фирми за недвижимости и производството на енергия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени