FACEBOOK

БАБХ източва 90 млн. лв. по схема

Сагата около животинските трупове продължава да буди съмнения и да крие опасности

Агенцията по храните демонстрира видимо несъответствие между декларирано и технически възможно, с което подхранва всички подозрения в пране на пари. За утилизацията на животински трупове са отпуснати 90 милиона лева, които трябва да се усвоят до 2020г.

От предколедните анекси на БАБХ излиза, че за 34 дни у нас са унищожени близо 2700 тона такива отпадъци, съобщи в своя Фейсбук профил журналистът Генка Шикерова, която следи темата. При средно месечно до този момент това прави 700 тона, при наличието на 4 инсинератора, чийто капацитет по документи е едва под 10 тона на денонощие, подчертава тя. Подобно разминаване в статистиката поражда редица въпроси, които намират своя неутешителен отговор. Припомняме, че още преди месеци от 19’ писахме за резултатите от журналистическото разследване на Шикерова, която алармира за съмненията, които будят дейностите на БАБХ.

В началото на лятото на 2018г.от агенцията заявиха, че има огнища на чума по дребните преживни животни, което наложи спешното им умъртвяване. И до сега остава отворен въпросът дали е имало реална заплаха или това просто отключи механизма по усвояване на средствата. Така или иначе до момента няма официална информация инсинераторите да са изпращани да обезвреждат в огнища на зарази. През лятото от БАБХ твърдяха, че загробват убитите животни, което само по себе си е скандално. Независимо дали наистина е имало случаи на чума, подобни практики са предпостака за реални епидемии. Тогава плъзнаха и скандалните подозрения, че част от труповете дори не се заравят, а попадат в хранителните вериги. От агенцията опроверга подобна информацията, но новата статистика оставя въпроса отворен.

В края на миналата година от агенцията са сключили два анекса с фирмите, на които шефът на БАБХ Дамян Илиев не иска да назовава. На 16.11. са сключени първите. При това поканата за подписването им и подписването им са се случили в един и същи ден. Вторите анекси са на 21 декември. БАБХ не дават информацията за унищожените количества. Но елементарни сметки показват, че от края на март до края на декември са превъртяни невероятни суми през фирмите, на които нетрябва да се споменава името, уточнява Шикерова. Припомняме, че в края на м.г. тя вече спечели дело срещу агенцията за безопасност на храните, заради отказ за предоставяне на информация, която иначе е публична и касае изразходването на обществени средства.

През юли м.г. Генка поиска информация за това, как се изразходват 12 млн. лв. държавна помощ за обезвреждане на животински трупове (част от въпросните 90 млн. лв.), както и данни за инсталациите за изгаряне. Последва отказ от агенцията. Журналистката изпрати общо 30 заявления за достъп във връзка с темата и получи 30 идентични отказа. Делото беше спечелено със съдействието на програма достъп до информация.

Тогава с мълчанието си БАБХ и нейните областни дирекции си спечелиха номинация в категорията Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ в рамките на Програмата за достъп на информация.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени