FACEBOOK

Ахчиева спечели второ дело срещу БНТ

Журналистката Валя Ахчиева спечели делото срещу БНТ и на втора инстанция.

Ахчиева се обърна към съда заради наложеното й дисциплинарно наказание „забележка” заради това, че обяви пред медиите за спряното предаване с разследването й за внесените от Турция ваксини "Пентаксим" и "Еувакс".

Софийският градски съд потвърждава решението на районния съд, че наказанието е неправомерно. Според съдиите Теменужка Симеонова, Анелия Маркова и Мария Долапчиева с това, че е съобщила на медиите Ахчиева е „изпълнила гражданския си дълг”.

„Свободата на изразяване на мнение представлява една от основите на демократичното общество и е едно от съществените условия за неговото развитие, както и за реализацията на всеки отделен индивид", пишат още съдиите в мотивите си.

Според тях „поведението на ищцата е в точно съответствие с изискванията на чл. 39, ал. 1 от Конституцията на РБ , в който е прокламиран принципът за свободата на словото”.

„Касае се за обществения интерес и за здравето на децата”, пише още в мотивите на съда. В тях се припомня, че Върховната административна прокуратура е излязла със становище, че ваксините са незаконно внесени у нас, след което е образувано досъдебно производство.

За първи път български съд се изказва толкова категорично в подкрепа на свободата на словото”, коментира Валя Ахчиева пред София Topovini.bg.

БНТ има право да обжалва пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Източник: Topnovini.bg

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени