FACEBOOK

Ахчиева разследва кой я използва за лице на “лекарство“ срещу паразити

Автор: Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA

От около пет месеца съм жертва на измама. Някакво фалшиво интервю с мен, публикувано в интернет платформа, ударно се разпространява в социалната мрежа Фейсбук. С това “интервю” него аз “рекламирам” хранителната добавка “Гермитокс”, която ми била спасила живота, след като съм я била употребявала.

Всичко в интервюто звучи отвратително. “Докато лекарите почти убиха Валя Ахчиева, опитвайки се да се обогатят с болестта на известната телевизионна водеща. Защо хората гният живи и умират, а никой не им помага?”, гласи рекламата.

Някакъв репортер без име ме пита за моето сериозно заболяване. Как паразити били изяли единия ми бъбрек, а лекарите гледали да изкарат пари от такива хора с инфекция от паразити и само гледали как хората умират. В рекламата се разказва, че съм прекарала три месеца в болница, как съм си помислила, че ще умра, но стар приятел от Министерството на здравеопазването ме бил спасил. Спасението било нов препарат срещу паразити – “Гермитокс”. Лекарите, които изпомпвали пари от мен, били арестувани и давали показания.

Всичко в това фалшивото интервю е лъжа. За него научих, след като хората ми го изпратиха във Фейсбук с въпрос: “Вярно ли е това?” Аз не обърнах особено внимание в началото и кратко отговорих: “Измама е”. Но в следващите месеци десетки хора ми изпратоха съобщения, някои от които разтревожени. Тогава аз разбрах, че не става дума за безобидна лъжа.

ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Подадох сигнал до ГДБОП с искане да се свали фалшивото интервю от Фейсбук. Основният домейн “germitox.com” е регистриран от украински гражданин с името “Сергей Кондратук”. Продуктът се разпространява в целия ЕС – Италия, България, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Испания, Франция, Унгария и т.н. Хостингът е на американската компания Digital Ocean, която още не е отговарила на искането на ГДБОП да свали фалшивото интервю. Междувременно районната прокуратура в София образува проверка по моя сигнал за измамното интервю.

Тогава реших сама да попълня заявка за поръчка “Гермитокс” през официалния сайт, използвайки името Мая Тодорова. Още на другата сутрин ми се обади от български телефон жена, която се представи като Милена. Поиска адрес и обясни, че ако вземам “Гермитокс” сутрин и вечер преди ядене, ще се прочистя напълно след 30 дни. На следващия ден получих лекарството от куриерска фирма срещу 80 лв. Това включва 69 лв. за едно шишенце “Гермитокс” и 11 лв. за доставката. Изпращач е фирмата Sepora Trading, която е кипърска офшорна компания. Производителят е “Натур Фарма” от Италия. Вносител е “Eкомстор” от София, чийто собственик е Анна Кузнецова.

Поръчах си по същата процедура още един Гермитокс, но този път от сайта, който публикува фалшивото интервю с мен. На пръв поглед шишенцето беше същото, но складът бе в Русе, а производител на “Гермитокс”-а бе фирмата “Нетуреле” в Италия.

Подадох сигнал и до компетентния орган за контрол на хранителните добавки – Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). “Гермитокс”-ът беше вписан в регистъра на хранителните добавки като “антиоксидант”, което няма нищо общо с рекламата за паразитите.

БАБХ направи проверка на склада в Казичене и откри несъответствие. Върху етикета на български език има изписано растение, което не е упоменато в оригиналния етикет. Билката “моминска вратига” е изписана само върху българския етикет, но липсва на оригиналната опаковка.

Изпълнителният директор на БАБХ Паскал Желязков се оказва лекар-паразитолог. Той категорично отрече възможността хранителна добавка да може да убие паразитите в човешкото тяло. Той напомня, че в някои медии и във всякакви сайтове се рекламирали хранителни добавки, които убивали паразитите. В рекламите се посочвали дори лекари паразитолози, каквито реално не съществуват в България.

В уведомлението за регистрация на “Гермитокс” пише, че препаратът повишава тонуса и подобрява жизнените процеси. Никъде не става дума за паразити. Паскал Желязков обяснява, че БАБХ не може да установи какво точно има в този препарат, защото при регистрацията му не се изисква представяне на методи за анализ.

Самата марка “Гермитокс“ за последно е заявена за регистрация през 2018-та и 2019-та година от индийската компания “Synectics Bioscience Private Limitid”. Става дума за компания от Мумбай, която се занимава с метали и химически продукти. Италианската фирма “Натур Фарма” наистина съществува, но тя обявява, че произвежда препарата за българската фирмата „Екомстор”, която е неоткриваема на посочения адрес в София. Остават отворени въпросите: “Кой може да изследва какво точно има в този препарат?“ и “Кой търговец мами?“


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени