FACEBOOK

Арменците: Лъжат от наше име, че сме против датата на изборите

Позиция на Арменската апостолическа църква в София

"Познавате ни. Ние сме избрани да отговаряме за църквата и арменския дом в София. Нямаме амбиция да сме лицето на всички арменци, но пък сме наясно с ангажимента си на граждани – независимо кой как се казва и в коя църква е кръстен.

Има поговорка, че „муха и политик се убиват с вестник“. Май и общност може. Ние обаче това не го искаме, затова реагираме.

Поводът е ново, непознато сдружение, представено от гл. редактор на арменския вестник, което системно и публично настоява, че „арменската общност е против избори на 4 април“.

Г-жо Топакбашян, молим Ви, недейте.

Вашите еднолични изказвания от името на всички арменци може и да се харесват от някого, но генерално те водят до два типа (разбираема и негативна) обществена реакция:

1) „Като не им харесва, да си ходят в Армения“
2) „Арменците крепят/злепоставят премиера/президента“.

Кому е нужно? Това е петно върху името, върху работата и успехите на сънародниците ни, обида към паметта на предците ни, направили толкова много, за да сме интегрирани днес.

Ние сме български граждани (да, с арменски произход) и като такива имаме права и задължения като всеки друг гражданин. Следваме законите и спазваме правилата, както всички, споделяме традиции, празници, че и спортни победи. На 3-ти март някои ходим на Шипка, независимо от окончанието на фамилиите ни. На 24 май празнуваме езика, на който говорим, пишем и работим. Защото сме родени тук и защото сме граждани на тази държава.


Не е редно и няма да допуснем моментни вълнения между партии и личности да уронват името на арменците и да ги противопоставят едни срещу други. Общността ни е малка и уважавана. Искаме това да остане така.

Не Ви питаме КОЙ даде идеята за писмо до президента; нито ЗАЩО не се вижда кой го е подписал; нито КАКВИ интереси обслужва. Единствено Ви молим най-учтиво, не се изказвайте от името на всички. Вие представлявате вестник, а не нация. Народът се представлява сам и то именно на избори. Не му отнемайте това право.

И накрая:
Ако политиците разделят хората, църквата ги събира.
Нашата църква работи всяка неделя. Дори и затворена заради вируса, предаваме литургиите на живо. И на Коледа, и на Великден, и на 3 март, и на 24 май, и на 28 май.

Великденската служба ще се проведе от 10.30 ч. на 4 април. Ако епидемията позволява, ще се видим на живо. Ако не – онлайн.

Бъдете здрави и внимателни", съобщават от Църковно настоятелство към Арменска Църква София.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени