FACEBOOK

Арестуваха фоторепортер, снимал полицаи на протест

Репресиите срещу неудобните медии у нас от страната на властта нямат край. Този път един от най-известните фоторепортери Веселин Боришев беше задържан преди протеста в петък срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Той изкарал една нощ в ареста на Първо районно управление в София.
Около 17 часа в петък Боришев се намирал в градинката на хотел Рила, където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда.

И въпреки че Боришев им представил журналистическата си карта, той е бил задържан по указа за дребното хулиганство (Указ № 904 ОТ 28.12.1963 Г. за борба с дребното хулиганство) и отведен в Първо районно управление на МВР в София, разказва самият той.

Там едва към 19 часа успял да се обади на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. В 14 часа в събота се е явил пред съдия в Софийския районен съд, където е оправдан и освободен.
Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му.

"Въпреки че отбелязах, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма нужда да го прави. Полицаите трябва да го познават", добави той.
"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", обясни адвокат Хаджигенов.

Той припомни, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато те са на работа.Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол.
"Още днес ще подам жалба срещу задържането му", заяви адвокат Хаджигенов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени