FACEBOOK

Ананиев: Сестрите създават напрежение

“Ако изпълним искането на сестрите, заплатите им ще надхвърлят тези на лекарите”, заяви пред bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му такова развитие може да доведе до напрежение между здравните работници.

„Проблемът с трансплантациите не е само български”, коментира още министърът по друга наболяла тема. “От година всички трансплантационни центрове отказват трансплантации на пациенти от България и други европейски страни, заради липса на трупни донори и медицински специалисти”, поясни той.

"Наредбата ще стане факт след броени дни", обясни Ананиев за необходимите поправки. „Направих промяна в наредба 2, с която се регламентират редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване", добави той, визирайки проблема с белодробната трансплантация. По думите му, според тази промяна, операциите ще се извършват във всички страни, не само в ЕС, и държавата ще ги заплаща.

Относно обвинения за национална програма, която не е финансово обвързана, Ананиев коментира, че пари са предвидени. "За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма".

Напомняме, че договорът за трансплантации на български пациенти с клиниката във Виена беше прекратен за повече от година и половина, заради дългове на НЗОК към чуждестранни здравни заведения. По тази причина от Асоциация Пулмонална хипертония обявиха протест за оставката на здравния министър.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени