FACEBOOK

Александър Николов, ГЕРБ: Плевен има потенциал да стане модерната ЗДРАВНА столица

Социологическите проучвания дават изравняване на силите между ГЕРБ и ИТН, като основната интрига се очертава в Плевен, който е родният град на новия лидер  Слави Трифонов. Очаквате ли епична битка за Плевен?

 Това е и моят роден гради една от причините да се кандидатирам за депутат. Прави сте, явно сега Плевен има думата, което е добра възможност да направим за града и областта онова, което не се случи години наред. Аз съм млад човек. Ако не броим тези 20-ина дни на 45-ия парламент, съм нов в политиката и съм много амбициран да поправим грешките и пропуските. Мисля, че ГЕРБ даде сериозен знак към обществото, че е време за раздвижване. Смени старите политически играчи и даде шанс на професионалисти - лекари, учители, а също и на юристи като мен. Не съм обременен от минали отношения и няма да се съглася с Вас, че е време за битка. Да, има конкуренция за доверието на избирателите. Но моето участие в политиката има една цел - да помогнем на хората от Плевен и от областта да живеят по-добре. Нашият град и регионът, както и целият изоставащ Север на България, имат нужда не от битки, а от обща работа. Готов съм да подам ръка на всеки, който - също като мен - ще се бори за това. Не вярвам Слави Трифонов, Демократична България, чийто единствен кмет на областен град е именно плевенския, а водач на листата й е предишният кмет, да бъдат против това, което аз изповядвам. Ние всички и политически сме ориентирани център - дясно, което е още един мотив да действаме заедно заради хората. Важно е да се каже, че де юре депутатите не са представители на партии, а на хората от излъчилите ги избирателни райони и на всички български граждани. Аз имам конкретни проекти за това, което трябва да се направи. Законодателни предложения, с които бързо можем да променим и голямата картина, и реалния живот и стандарт на хората. Другото не е работа на парламента, а на администрацията - националната, областната, общинската.

 Кое е най-важното за Плевен и откъде пари?

 Ще започна не от проблема, а от решението. Ние имаме огромна нужда от икономическо развитие на Северозападният район на България, като основна цел за мен е Област Плевен да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели и съвсем реално могат да променят живота на хората в този край. Това е, което като народен представител и юрист дължа на града, на областта ни и на нашата половина от България. Плевен е в центъра на този регион. Въпросът е законодателно и след това програмно да се организира и да се обоснове, как тези огромни фондове да бъдат вложени, така че от тях да има резултат. А проблемите са ясни. Плевен почти няма работеща и произвеждаща икономика и нови технологии, поради което инвестициите и доходите са ниски. Оттук пък идва миграцията към София и емиграцията в чужбина. Необходимо е да създадем рамката, а евросредствата да изпълнят със съдържание онова, което трябва да направим реално за Плевен и областта. От това имат нужда хората. И ние трябва да им го дадем. Иначе положението може да стане необратимо - за 10 години населението на областта е намаляло с 60 000 души. Имаме и стигнало до критична точка "изтичане на мозъци" - само 17,5% от активното население на региона е с висше образование. Има ли шанс да пречупим тази тенденция? Да, имаме. Освен закона, ще създадем и стратегия за развитие, базирана на него. Имаме огромен шанс с няколко неща. Първото е стигането на магистрала Хемус до Плевен, което, ако служебното правителство не забави темпа, ще стане още догодина. При кабинета на Борисов са осигурени и средства, и техника, и проекти, и изпълнители. Не би трябвало да има пречка, пътят да бъде създаден. 

 Защо е толкова важна магистралата и какви други потенциални възможности за развитие виждате?

 За нас това е Път на живота. Ще отвори много възможности за инвестиции. Инфраструктурата е ключова за потенциалните инвеститори. Ще можем да развием Плевен като здравен център. Тук проф. Горчев много ще помогне за стратегията за развитие. Всичко, което залагаме от ГЕРБ за развитието на областта, ще ни даде възможност да развием много по-силно здравния туризъм, който сега е стихиен и неорганизиран. Което ще позволи частният сектор, който бързо върви напред, да помогне и на държавния, който има проблеми, да се модернизира. А тази сфера, както последната година и половина показа, е основополагаща. Както споменах заедно с професора и колегите лекари от листата ще подготвим и концепция за развитие на здравния туризъм със съответната законова рамка. Плевен има шанса със своите прекрасни и вече известни далеч извън пределите му болници, да стане модерната ЗДРАВНА столица на Севера, защо не и на България. Магистралата със сигурност ще помогне за развитието и на цялостната ни инфраструктура. Ние имаме проект за карго терминал на летище Долна Митрополия, имаме пристанище в Никопол, което позволява областта да стане супер важен транспортен хъб, при това на територията на няколко от общини в областта. Синергията е ключът за регионалното развитие през 21-и век. Разбира се, голям шанс е и АЕЦ Белене като инвестиционен проект, не като политически. Не е важно кой, а кога, как и колко добре ще я направи. България все повече ще има нужда от нови мощности, защото на дневен ред е опасността от закриване на Маришкия басейн като източник на енергия, шеметното навлизане на електрическите автомобили, биткойните и т.н. За Плевенска област това са възможности за разкриване на хиляди работни места - при това високоплатени и за привличане на огромни инвестиции. А, ако се стигне до внос на ток, ако нямаме собствено и евтино производство, това ще направи цените непосилни за голяма част от населението. Да бъдем прагматици, а не популисти. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени