FACEBOOK

АПИ натиска световен гигант за „правилен” подизпълнител на тола срещу 40 млн.лв.

Чуждестранните инвестиции у нас бележат 40,9% срив през 2018 г. по данни на БНБ. Защо? Ще разберете от тази неприятна история за осъществяване на натиск върху световния гигант Капш от страна на високопоставени български чиновници в Агенция Пътна инфраструктура с цел да му бъде пришит срещу 40 млн.лв. „правилен” подизпълнител на тол-системата.

След отказа, следват месеци на всевъзможни спънки в работата от страна на държавния орган, върхът на коeто се оказаха новогодишните неразбории с е-винетките. Вече публикувахме въпросите, които 19 минути и партньорски европейски медии изпратихме по темата за фалстарта на винетките към АПИ, най-интересният от които е съпружеската връзка на директор в институцията и шефката на Шел у нас. Получихме мълчание, явно като знак на съгласие. Същите въпроси изпратихме и на адвокатската кантора, която обслужва Капш в България. Понеже оттам не мълчаха, позволихме си да зададем и допълнителни въпроси.

Ето най-интересното от нашата кореспонденция:


Кои са фирмите, които ви “съветваха” да вземете за подизпълнители? Кой ви “съветваше” да го направите?

Това са фирмите, които загубиха търга за изграждане на тол системата с над 40 милиона лева разлика. Бяхме притискани 11 месеца да вземем за подизпълнители загубилите търга фирми, тези с 40 милиона по-скъпа оферта. Колкото и абсурдно да звучи, това е истината.

Това са същите фирми, които не са изградили по законовия начин съществуващите пилони с камери, въпреки това те са включени в обхвата на поръчката, за да им осугурят конкурентно предимство. Били са сигурни, че ще спечелят и ще си “оправят нещата”. Само че загубиха и сега ние трябва да ги вземем за подизпълнители и всичко да остане скрито. Това е основният проблем в строителството на националната тол система.

Защо държавата сама спира монтажа на машините и предизвиква хаос при пускането на системата? Каква е логиката да саботира старта на системата?

...Определено през последните единадесет месеца се забелязва стремежът на АПИ цялото разпространение на винетки да стане единствено през бензиностанциите. В това няма особена логика: да въвеждаш нов електронен продукт, но да държиш той да се търгува единствено по старите утвърдени канали, а не да се използват възможностите за разпространение по по-евтини и ефективни канали като интернет, различни електронни магазини и т.н. Несериозно е да се мисли, че сайт, който струва 30 хиляди лева може да обслужи продажбата на над 2 милиона винетки, а точно това се случи. Сайтът bgtoll.bg е лошо направен и той се срина още в първите часове. Шест часа след като бе въведен в експлоатация, той беше хакнат и блокиран.

Тук е мястото да отбележим, че този сайт е изцяло продукт на АПИ и няма нищо общо с договора за изграждане на тол системата. Сайтът е направен умишлено недобре, за да се получи точно този ефект: лош старт на системата и повече потребители да се насочат към бензиностанциите. Част от скрита стратегия да се развива само този канал на продажби. Това е против политиката на държавата за развитие на електронните услуги и създаване на работещо електронно правителство, но за нас АПИ не изразява в пълна степен волята на правителството, една група несменяеми служители на АПИ си прокарва личния интерес за сметка на държавния.

Защо АПИ сама е пожелала пилоните за монтаж на камери да бъдат по-малко?

Капш работи на 5 континента и в над 100 страни, никъде не сме участвали в незаконни действия, изключено е да участваме в прикриване на престъпление в България. Няма никакъв шанс това да се случи, каквито и да са последствията. В анекса най-важната промяна е, че държавата вече носи отговорността за тяхната законност, след категоричния отказ това да бъде направено от нас. Ние бяхме многократно “съветвани” да изберем правилните подизпълнители, а именно фирмите, изградили пилоните незаконно, а те “щели да си оправят нещата”. Това, разбира се, не се случи.

Затова ли беше уволнен досегашният директор Глосов?
Г-н Глосов, въпреки съпротивата на висшите чиновници в АПИ, пусна системата за електронни винетки. Имаше „неблагоразумието” да работи против техния личен интерес и беше освободен, след като каза по телевизията, че е бил рекетиран от фирмите изградили системата Лима по телевизията. Скоро след това беше елиминиран с интрига и тримата основни играчи заеха отново местата на председател, началници на финансовия и на правния отдел. Или казано по начина, по който са известни в строителния и комуникационния бизнес: човека на Контракс, на бензиностанциите и на певицата.

Защо нямаше монтирани машини при старта на системата на е-винетките на първи януари?

В средата на декември получихме писмо от възложителя монтажът на терминали за самотаксуване да се прекрати. В друго писмо АПИ пожела за част от машините да бъде демонтиран кодиращият модем и да им бъде предоставен отделно. Това беше желанието на възложителя и бяхме длъжни да го изпълним по договор. Всичко това е лесно доказуемо, писмото бе адресирано и до всички вериги бензиностанции, които имат отношение. Защо АПИ пожела да спре монтажа на терминалите за самообслужване е въпрос, който трябва да зададете към тях.
Ние задаваме този въпрос на АПИ повече от десет дни, защото разполагаме с копие на писмото, но нямаме отговор.

Защо държавата сама спира монтажа на машините и предизвиква хаос при пускането на системата? Каква е логиката сама да саботира старта на системата?

По-скоро определени служители на държавата саботираха старта на системата. Определено през последните единадесет месеца се забелязва стремежът на АПИ цялото разпространение на винетки да стане единствено през бензиностанциите. В това няма особена логика, да въвеждаш нов електронен продукт, но да държиш той да се търгува единствено по старите утвърдени канали, а не да се използват възможностите за разпространение по по-евтини и ефективни канали като през интернет, различни електронни магазини и т.н. Несериозно е да се мисли, че сайт, който струва 30 хиляди лева може да обслужи продажбата на над 2 милиона винетки, а точно това се случи.

Сайтът bgtoll.bg е лошо направен и той се срина още в първите часове. Шест часа след като бе въведен в експлоатация той беше хакнат и блокиран. Тук е мястото да отбележа още веднъж, че този сайт е изцяло продукт на АПИ и няма нищо общо с договора за изграждане на тол системата.

Сайтът е направен умишлено недобре, за да се получи точно този ефект: лош старт на системата и повече потребители да се насочат към бензиностанциите. Част от скрита стратегия да се развива само този канал на продажби. Това е против политиката на държавата за развитие на електронните услуги и създаване на работещо електронно правителство, но за нас АПИ не изразява в пълна степен волята на правителството, по-скоро една група несменяеми служители на АПИ си прокарва личният интерес за сметка на държавния.

Вярно ли е, директор в АПИ и изпълнителен директор на една от големите вериги бензиностанции са съпруг и съпруга?

Отговорът на този въпрос също е редно да дойде от АПИ. Със сигурност обаче политиката бензиностанциите да бъдат единственият търговец и всички останали канали да бъдат блокирани бе активно развивана единадесет месеца, и от изпълнителния директор, и от финансовия директор и от директора на правния отдел - трите най-важни позиции в АПИ.

Да, на нас ни е известно за подобна връзка, но толерирането бе насочено не само към конкретната верига бензиностанции, а към всички. Това е един утвърден канал за продажба на хартиените винетки и определено има близост между служители на АПИ и отговорните служители за дейността при веригите. Това беше очевидно при многобройните срещи с тях.

В медиите се появиха документи за анекс към договора с Капш, как ще коментирате анекса и облагодетелства ли той изпълнителя?

Категорично заявяваме, че анексът съществува единствено по желание на възложителя. Никога не е имало искане за анекс от страна на изпълнителя. Единственото искане на изпълнителя е да замени излези от производство камери, които са част от офертата правена преди повече от две години, с две поколения по-нови, с много по-добри характеристики и то на неутрална цена, т.е. на цената на старите излези от употреба и държавата да не заплаща и лев повече. Всики останали значими промени в анекса са по желание на възложителя. Това включва и изваждането от обхвата на договора на поставянето на над 200 километра оптика от, оборудване на по-малко пилони с камери и т.н., и т.н.

Защо АПИ сама е пожелала пилоните за монтаж на камери да бъдат по-малко? Това няма ли да увеличи печалбата на изпълнителя след като ще оборудвате по-малко пилони и съответно по-малко камери от предвидените в договора?

Единствената причина от АПИ да пожелаят на намалят броя на пилоните е защото единадесет месеца те не можаха да ни убедят в законността на изградените вече пилони. Единствената причина за намалянето броя на пилоните е липсата на всички документи, за да бъдат пилоните считани за законно изградени и ние да имаме възможността ние да монтираме законно на тях допълнително оборудване.

В АПИ има десетки писма с молби документацията да ни бъде предоставена. Пишем от първият ден на договора и винаги отговорите бяха всичко друго, но не и необходимите документи. Ние считаме, че при изграждането на тези пилони е нарушен ЗУТ и няма никакъв шанс ние да бъдем принудени да извършим нещо незаконно. Капш работи на 5 континента и в над 100 страни, никъде не сме участвали в незаконни действия, изключено е да участваме в прикриване на престъпление в България. Няма никакъв шанс това да се случи, каквито и да са последствията. В анекса най-важната промяна е, че държавата вече носи отговорността за тяхната законност, след категоричният отказ това да бъде направено от нас. Ние бяхме многократно “съветвани” да изберем правилните подизпълнители, а именно фирмите изградили пилоните незаконно, а те “щели да си оправят нещата”. Това разбира се не се случи.

Кои са фирмите, за които ви “съветваха” да вземете за подизпълнители? Кой ви “съветваше” да го направите?

Това са реално фирмите, които загубиха търга за изграждане на тол системата с над 40 милиона лева разлика. Бяхме притискани 11 месеца да вземем за подизпълнители загубилите търга фирми, тези с 40 милиона по-скъпа оферта. Колкото и абсурдно да звучи, това е истината. Това са същите фирми, които не са изградили по законовия начин съществуващите пилони с камери, въпреки това те са включени в обхвата на поръчката за им осугурят конкурентно предимство. Били са сигурни, че ще спечелят и ще си “оправят нещата”.

Само че загубиха и сега ние трябва да ги вземем за подизпълнители и всичко да остане скрито. Това е основният проблем в строителството на националната тол система. Говоря за фирмите Контракс, фирма на певицата Лилана, това са фирмите, спечелили изграждането на системата Лима и преброителните камери. Има много публикации кои са те, лесно е да се провери провери. Това са фирмите, които загубиха и търга за националната тол система. Това са и фирмите, които най-вероятно стоят зад анонимни публикации в анонимни сайтове, за да не могат да бъдат съдени.

Имате ли доказателства, че пилоните са незаконни и сте притискани от страна на АПИ да изберете правилните подизпълнители? АПИ трябва да докаже, че съоръженията са законни. Още повече, че са разплатени вече с евросредства към посочените фирми и АПИ очевидно е приело тезата за тяхната законност. На нас никога не ни е предоставяна пълната документация. Подобни съоръжения категорично попадат в категорията строителство на съответния път, както е предвидено в ЗУТ и те трябва да имат всички нобходими документи, които се изискват. Вместо това, от АПИ ни представят типови проекти за тях, без разрешително за монтаж на повечето, без проект за свързване с електропреносната мрежа, без проект за свързване на дата-кабелите, без много неща.

При почти 200 от тях липсват много документи и почти няма напълно окомплектовани с всичко необходимо. АПИ е приела тяхната изработка с документи за строежи от категория 6 в ЗУТ, все едно е поставен билборд някъде, а не както се изисква за национални системи спрямо категорията на пътя по ЗУТ. Ако националната тол система на България, която има съоръжения практически във всички общини, не е национален проект според АПИ, кое е? Всичко това е направено за да бъде облекчен фаворизиран инвеститор, бързо да бъдат разплатени милиони евросредства и да бъдат включени самите пилони в проекта за тол система, за да се осигури предимство на любимите фирми на чиновниците от АПИ. Само че спечелихме ние и се обърка цялата схема. Това е обективната истина. Затова са и атаките през медиите, затова се саботира и целият процес по строителната част.

И хората са същите: тези, които са разплатили проекта за преброителните камери от името на държавата и с парите на данъкоплатците, са същите, които лобират за бензиностанциите, това са същите несменяеми директори в АПИ, които се опитаха да саботират и старта на системата, за да не се стигне до разкриването на далаверата с преброителните камери. Когато една фирма има председателя на УС на АПИ, финасовия директор и директора на правния отдел за нещо като нейни служители, няма никакво значение кой е министърът. Те саботират всички и са вечни, тях никой не ги закача. Така се обезсмисля труда на останалите служители, както и добрите намерения на държавата. Трима, които блокират работата на всички.

Затова ли беше уволнен досегашният директор Глосов?

Под „председателя на УС”, визираме настоящия и по-предишен Дончо Атанасов. Г-н Глосов, въпреки съпротивата на висшите чиновници, пусна системата за електронни винетки. Имаше „неблагоразумието” да работи против техния личен интерес и беше освободен, след като каза по телевизията, че е бил рекетиран от фирмите изградили системата Лима в по телевизията. Скоро след това беше елиминиран с интрига и тримата си заеха отново местата на председател, финансов и на правен отдел. Или казано по начина, по който са известни в строителния и комуникационния бизнес: човека на Контракс, на “бензиностанциите” и на певицата.

Как коментирате претенцията на една българска певица да се занимава с подобни високотехнологични проекти от този мащаб?

Ние сме представители на водещата технологична компания в този бранш в световен мащаб, не жури на шоу за таланти, за да коментираме професионалната компетентност на една певица.

Екип на 19 минути


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени