FACEBOOK

100 дни форсмажор

Коментар на Борис Ангелов, 19 минути:

„Форсмажор” определено е думата, която бележи не само последните няколко дни, демонстрирали, че правителството на България не работи като отбор, а и всичките му 100.

И това не е добра новина – казвам го като човек, с чийто глас Продължаваме промяната изобщо дойде на власт.

Нито пък последните 24 дни, в които има война в Украйна могат да бъдат оправдание. Защото с бежанците са оставени да се оправят кметовете, ако и доколкото могат, при това без бюджети – от държавата няма дори координация, да не говорим, че персоналът на кабинета даже не говори с местната власт. По тази и по много други жизненоважни за хората теми.

Диалог липсваше и по нормалните искания на общините за разумни цени на тока за социалните, детските, здравните, учебните заведения, на които те плащат сметките – даже на държавните сред тях, или поне за някакъв вид компенсация.

Най-слабата точка на кабинета е вицепремиерът Нинова и 3 от нейните ресори с червени министри.

Казаха ли истината на пенсионерите, че им увеличават пенсиите с 12%, а намалиха сумите за над 1 млн. или половината от тях. А и останалите далеч не получиха повече – стотици хиляди „се радват” на стотинки отгоре – показаха си фишовете? Казаха ли истината на десетки хиляди инвалиди, които получиха по-малко пари за придружител?

Обещаваната толкова пъти от Нинова Промяна с преизчисляването на пенсиите, при която един директор на училище , пенсионирал се при 500 лв. заплата и един, пенсионирал се неотдавна при 2500 лв. заплата да получават еднаква пенсия, както е справедливо някой да я видя в „най-социалния бюджет”? Толкова в социалния ресор.

В земеделския се опитаха да приложат схемата Автомагистрали като през държавна фирма с 230 000 лв. оборот превъртят 1,1 млрд.лв. за зърнарите, а също като върнат старите пробойни в горския сектор, където се крадат стотици милиони лева годишно, та и оставиха там зам.-министър, който при Борисов 3 беше от квотата на Атака и т.н.

В икономиката наляха масло в ръста на цените, като при 3,59 лв. и 3,99 лв. при различните марки за литър олио в Биллата до дома на ресорния вицепремиер, тя обявяваше по телевизията, че цената вече минала 5 лева, а заместникът й прогнозира даже 7 - 8 лв.

А откъде измислиха форсмажора за всички фирми, които да не изпълняват договорите си? Наложи се Българската търговско промишлена палата да обяснява на Нинова, че не е разбрала какво е предложил бизнесът, с който тя се опита безуспешно да оправдае правната си неподготвеност, а е юрист, и никаквата представа как работи на практика икономиката или поне 1 фирма. Та се наложи колегата й министър Лорер и вицето Василев да обясняват, че нейната няма да стане.

Понеже съпругът на Нинова е дългогодишен ръководен кадър на Лукойл, а това е господарят на нашия пазар, защо ли правителството не използва златната си акция там, за да наложи адекватна политика и да се сбори със спекулата, защо ли не смени останалия от старата власт свой представител там, защо ли дори не се направи, че върши нещо по очевидно неотговарящите на действителността цени на горивата, които се увеличават дори, когато цената на петрола пада, за руския, който е 80% от доставяния у нас, изобщо не говорим с отстъпките му в момента до 30 долара на барел от неговата без друго най-ниска цена на световния пазар? Промяна?

Какво да кажем за толкова бавения бюджет, дето уж щеше да бъде готов за дни, а се проточи 3 месеца, при положение, че беше основно подготвен от служебния кабинет?

Същото като за Плана за развитие, който същите министри променяха като служебни и който дори още не е готов. „Хубаво е, но не е готово” не беше ли реплика от преди Промяната?

Тогава обаче поне усвоявахме еврофондове. Сега дори това не правим, както сочат безпристрастните числа на статистиката. А ваксинацията просто спря, та вместо 500 000 на месец, както обещаваха, сега имаме по 50 000 и то 80% бустер.

Смяната на военния министър за реплика, която на всичко отгоре е де юре вярна, тъй като обявена война между Русия и Украйна на хартия няма, пък той като генерал ги разбира нещата повече от неслужилите, и то навръх рождения му ден и смъртта на баща му, би могла да бъде проумяна някак. Освен, ако лично премиерът и то преди старта на конфликта не ни беше пратил, вместо на източния ФЛАНГ, на източния ФРОНТ, както се изрази, на НАТО.

Оставете езиковите бележки, но питам:

Има ли Промяна в политиката на правителството след отстраняването на Янев и замяната му с човек, който не смогна да уважи парламента, та с часове го чакаха, за да го изберат – нечувано и невиждано в 143-годишната история на тази институция? Промяна няма!

Няма да пропусна и вестникарската тема: има ли Промяна в субсидирането на вестниците на старата власт от държавата, което върви от 1 март 2020 г.? Няма промяна, данъкоплатците им плащат и да не ги четат, за да получават фалшива информационна картина. Писахме на вицето по стратегическо управление, което следва да се заминава с темата – нищо!

В същото време крупният многомилионен длъжник на хазната 24 часа играе официоз и на това правителство, както преди на кабинетите на ГЕРБ. Промяна?

И особено играе официоз на НАП. Това наистинае обидно за данъкоплатците. Особено за такива, които са осъдили преди 5 години НАП и той отказва да им върне това, което незаконно им е отнел.

При цялата ми подкрепа за вътрешния министър Рашков, личният ми опит от миналия понеделник със запалването на входната врата на апартамента, в който живея, ясно ми показа: 1 СЕДМИЦА МВР ДАЛИ СВЪРШИ НЕЩО ПО ТЕМАТА? ДАЛИ РАЗПИТА НЯКОГО, ОСОБЕНО ПРОПУСНАЛАТА ЗЛОСТОРНИКА ОХРАНА? ИЗВИНЯВАЙТЕ, НО ПОДОБНА НЕАДЕКВАТНОСТ КАТО ПОСЛЕДНОТО НЕ СЪМ СИ И ПРЕДСТАВЯЛ. Промяна ли?

Даже няма да коментирам акцията с ареста на бившия премиер Борисов, тъй като няма как поначало да не е било ясно какъв точно ще бъде крайният резултат. Каквото се очакваше, това и стана.

Вместо свой, ще цитирам коментара на заместник-председателя на БСП – част от управляващата коалиция, и замшеф на Народното събрание Кристиан Вигенин: „фАрсмажор”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени