FACEBOOK

ТОДОР ЖИВКОВ

(27 май 1949 — 1 ноември 1949)

Тодор Живков идва на власт в София след първите избори за народни съвети. Той е поредният кмет – според новата титла „председетел на народния съвет” – дошъл от МВР. От септември до ноември 1944 г. е политически ръководител на Щаба на Народната милиция и става трети секретар в ОК на БКП в София. През 1945 г. е кандидат-член на ЦК на БКП. От януари 1948 г. е първи секретар на Градския комитет на БКП в София, както и председател на Градския комитет на Отечествения фронт. На Петия конгрес на БКП е избран за член на ЦК на БКП (декември 1948); постоянно е преизбиран в състава на ръководния орган до 8 декември 1989 г., когато е изваден от неговия състав.
Въпреки че трябва да бъде 2 години кмет, реално той стои на поста малко повече от половин година, а новият лидер Вълко Червенков – зет на починалия премиер през това време Георги Димитров, издига бившия словослагател, роден на 11 септември 1911 г. в Правец, Софийско, в партийната йерархия. През януари 1950 г. става секретар на ЦК на БКП, а през ноември е избран и за кандидат-член на Политбюро. От юли 1951 до ноември 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП. Завежда секретариата на ЦК на БКП от 1953 г., а на пленум след Шестия конгрес на БКП (март 1954) е избран за първи секретар на ЦК на БКП (до април 1981, когато е избран за генерален секретар). Същинската власт е поета от Тодор Живков след Априлския пленум от 1956 г., проведен в сградата на Столичната община, който на практика отстранява Вълко Червенков от върха на властта.
Освен партийната кариера, Живков прави и държавна. Той е председател на Министерския съвет два мандата – от 1962 до 1971 г., когато е избран след приемането на нова конституция за председател на Държавния съвет. До ноември 1989 г. Живков е държавен глава на Народна република България.
Неговото кратко управление на София е ознаменувано с приемането на първия петгодишен план за развитие на столичния град. По време на социализма държавата се управлява с подобни петилетни планове и всяко по-ниско ниво – община, учреждение, предприятие, от своя страна също разработва свои като част от общодържавния план.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени