FACEBOOK

Минко Герджиков

Минко Герджиков е изпълняващ длъжността кмет на София във времето между предсрочно прекратения мандат на Софиянски и изборите, на които Бойко Борисов печели поста. Той управлява града и при следващия предсрочно прекратен мандат, когато Бойко Борисов печели парламентарните избори на 5 юли 2009 г. и е избран за министър - председател на България и предсрочните избори за кмет, спечелени от Йорданка Фандъкова.
През останалите периоди е заместник-кмет по финансите на тримата титуляри. По време на отстраняването на кмета Софиянски от длъжност във връзка с водени срещу него дела през 2004 г. отново Герджиков като негов първи заместник поема функциите на градоначалник.
Той е роден през 1955г. Завършва специалността „Финанси и кредит”. Работи в „Булстрад” АД, а след това в Министерството на външната търговия. През 1987-1991г. е търговски представител на България в Атина. В служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997г. заема длъжността заместник - министър на търговията и външноикономическите отношения. Бил е търговски представител на България в Гърция и по време на правителството на Иван Костов, като успява да привлече в страната ни толкова инвестиции, колкото останалите икономически аташета по света, взети заедно. Сред най-големите вложения на бизнеса от съседната държава у нас са покупката на „Стомана” – Перник – едно от най-големите индустриални предприятия у нас, най-старата и единствената работеща до момента от трите ни металургични бази. По същото време гръцкия телеком ОТЕ печели и търга за втори GSM-оператор в България. Герджиков е бил и главен преговарящ по проекта „Бургас - Александруполис”, а също и съветник на министър-председателя Симеон Сакскобургготси.
В периода, в който Минко Герджиков изпълнява длъжността кмет на София между Софиянски и Борисов той е оставен да управлява града в незапомнена криза с боклука, който не е събиран с дни в летните жеги и предизвиква огромни проблеми в София. Затворено е сметището в Суходол, създаващо голямо социално напрежение. Закупени са и влизат в експлоатация няколко машини за балиране на битовите отпадъци на територията на „Кремиковци”, „Нови Искър” и в района между кв.”Требич” и с.Мрамор. Приета е „Програма за управление на отпадъците в София”. Временният изпълняващ длъжността кмет продължава и работата по изграждането на метрополитена, като при неговите временни управления на града се гради източната част от първия метродиаметър – посока „Младост” и се проектира трасето до летището. Закупена е нова мотриса, която влиза в експлоатация. Предприети са ремонтно-възстановителни дейности, свързани с трамвайната отсечка от паметника „Левски” до театър „София”.
Предприемат се мерки срещу част от незаконните ромски махали в община Слатина, кв.”Хр.Ботев”. Те са премахнати. Столичната община съдейства за отпускането и разпределянето на парична помощ на най-засегнатите от наводненията жители на район Нови Искър. Изпълнени са спешни ремонти и почистване на реките в пострадалите зони. Герджиков открива първия общински хоспис за възрастни и трудноподвижни хора в „Младост” 3, което е част от мерките на общината за подпомагане на граждани в неравностойно положение.
Сред неговите най-големи заслуги е преминаването на данъчните служби в София към общинската администрация. Това не само улеснява работата, но довежда до огромен ръст на приходите. Те са използвани за осъществяване на инвестиционната програма на София и довеждат до двойното набъбване на бюджета на града в годините на икономическия бум, когато той за първи път след 1989 г. надминава кота 1 милиард лева.
Герджиков работи усилено по европейските проекти като заместник-кмет на Бойко Борисов – това е времето, когато България влиза в Европейския съюз. Сред приоритетите е заводът за битови отпадъци. Постигнати са изключително изгодни за българската столица условия на финансиране и по други важни обекти от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени