FACEBOOK

МАРИН ТОДОРОВ

8 юли 1905 — 21 март 1908

Построяването на сградата на Народния театър и поставянето на жълитите павета, внесени от Австро-Унгария и превърнали се в запазена марка на българската столица, е основното, с което остава запомнен един от най-дълго управлявалите в своята епоха кметове на София Марин Тодоров.
Той е човек на бившия градоначалник Димитър Петков, който е министър и премиер по време на този общински мандат, продължил близо 3 години. Във времето на т.нар. „министерски кадрили” София е един от малкото политически острови на спокойствието, където работата на администрацията не спира.
Нов водопровод от Бояна, поставянето на жълтите павета, старта на строителството на Централната баня и Халите, на много други важни и знакови до днес обществени сгради бележи дейността на този малко познат на софиянци, но действен кмет. Той е гордост за Народнолибералната партия и удържа властта в столичния град дори след елиминирането на Петков посредством политическо убийство. Именно в този период на междувластие кметът успява да пусне болницата Майчин дом, да открие 5 общински училища, новата сграда на пожарната, Градското казино – днешната Градска художествена галерия. За да успее да свърши всичко това и да продължи изплащането на старите заеми на общината, Тодоров сключва нов рекорден кредит от 35 милиона лева. Когато и последните му политически приятели падат от власт, кметът сам подава оставка с чувство за достойно изпънен дълг. Той е горд, че е довършил започнатото от Димитър Петков, и го е надградил.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени