FACEBOOK

ЙОСИФ КОВАЧЕВ

20 октомври 1886 — 1 ноември 1887

Йосиф Ковачев е първият главен секретар на МВР, станал кмет на София. Роден е на 14 януари 1839 година в българския град Щип, днес в пределите на Македония. Възпитаник е на духовната семинария в Белград, откъдето се прехвърля да се образова в Киев. През 1868 г. се връща в България и учителства в Габрово. Интерниран е за просветителска дейност лично от Мидхад паша. Върнал се в родния си град, той създава класно-урочната организация на обучение. Прави и първото българско мъжко педагогическо училище.

Той смята, че пътят към освобождение е преди всичко духовен и за да се разпалва огънят на съпротивата, България трябва да има добре подготвени просветители. Ковачев прехвърля дейността си и в Прилеп. Минава и през Кюстендил като училищен инспектор. През 1873 г. публикува научния си труд „Школска педагогия или методическо ръководство за учителите и управителите на народни школи“, който е първият български учебник по педагогика.

В 1874 година издава „Буквар по нагледната и гласна метода“, а в 1875 - „Български буквар по звучната метода за народните школи“ и претърпял 5 издания до 1885 година. Ковачев е автор и на „Ръководство за първоначалното обучение в четенето и писането по звучната метода“ (1879). Освобождението отваря пред него пътя за административна кариера, за да може онова, което е написал, да го претвори в реалността на цялата нова държавна система за просвета.

Назначен е за началник на образованието в Софийската губерния. Следващият му пост е на депутат в Учредителното събрание. Оттам е избран за председател на Губернския съвет в София. През 1880 – 81 година е главен секретар на Министерството на вътрешните работи. На следващата година е член на Държавния съвет. Поредният голям пост за него е кметският в София.

Когато приключва този негов административен ангажимент, се връща на катедрата. Той е един от първите преподаватели в Софийския университет, открит през 1888 г. като висше училище. Седем години по-късно оглавява Висшия македонски комитет, чийто председател остава до смъртта си през 1898 г.

Не е учудващо, че кметуването на Ковачев е подчинено на неговия основен приоритет – образованието. Той се занимава с откриването на нови училища и облагородяването на старите. Не пренебрегва и работата по градоустройството, като разширява уличната мрежа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени