FACEBOOK

ДИМИТЪР ЯБЛАНСКИ

8 април 1897—11 април 1899

Един от най-прославените предприемачи в историята на Третото българско царство Димитър Яблански е кмет на София година и три дни. Роден е в Ябланица на 24 октомври 1858 г. Той е първият представител на поколението, започнало кариерата си в следосвобожденска България, който идва на власт. Завършва Военното училище в София през 1879 г., продължава в официерска школа в Санкт Петербург. Завършва държавни и стопански науки в Париж през 1893 г. Година преди да стане кмет на София, учредява Народно осигурително дружество „Балкан”, задено с братя Паница от Виена. Остава в неговата управа до 1920 г., член е и на борда на Кредитната банка.
Яблански е бил комендант на София през трудното време на Съединението и Сръбско-българската война. Член е на Народната партия, която го издига за кмет. Тази организация обединява зад правителството на Стоилов представителите на българския капитал – едри търговци и банкери. Партията подготвя първия закон за градските общини, чийто двигател е именно Яблански.
Той слага ред в бюджета на София като сключва концесии за електрифициране с Франция и за трамваи с Белгия. Увеличава и другите общински приходи. Започва корекции на Перловската и Владайската река, протичащи през столицата. Прави много улици в центъра и покрайнините на разширяващия се град, който вече е близо 10 пъти по-голям от 11-те хиляди, които го населяват при обявяването за столица само 2 десетилетия по-рано, и наближава 100 000 души население.
Успешната му работа като кмет на София е забелязана от двореца и след време Яблански е назначен за министър на строителството, обществените сгради и благоустройството. Това обаче му донася и неприятности. По време на земеделския терор при управлението на Стамболийски е арестуван и е въдворен в Шуменския затвор през 1922 г. Амнистиран е през 1924 г. Остава извън политиката и бизнеса до смъртта си през 1937 г.
Яблански се превръща в софийска легенда не само като кмет, но и заради неговата прекрасна къща, построена през 1907 г. от австрийския архитект Грюнангер. Авторът е създателят на някои от знаковите сгради на столичния град като Североизточното крило на Двореца, Духовната академия, Семинарията, Синагогата, домовете на Гешов, Николаев, Бобевски, Пулиева, работил в София 29 години. Къщата на Яблански, днес „Резиденс клуб”, е призната от самия придворен архитект за връх на творчеството му, тъй като след пенсионирането си през 1908 г. той прави като нейно копие собствената си резиденция в Залцбург.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени