FACEBOOK

ДИМИТЪР МОЛЛОВ

16 юли 1895 — 30 септември 1896

Димитър Моллов е от град Елена, роден през 1845 г. и е още един от учителите, станали кметове на София. Започнал образованието си в родното село на баща си и сам преподавал още невръстен в околните махали, на 21 години той завършва семинарията в Киев. С финансовата подкрепа на Славянското благотворително общество завършва медицина в Московския университет, защитава там и докторат през 1876 г. Организира санитарен отряд в Сръбско-турската война в помощ на православните.

По време на Руско-турската война пък е губернски лекар във Видин и ръководител на санитарен влак на Червения кръст в подкрепа на българското население. След Освобождението е многократен народен представител чак до 1903 г.

Низвергнат е само по време на т.нар. режим на пълномощията. Като съратник на Драган Цанков, получава Министерството на просветата. Режимът на Стамболов го интернира след убийството на финансовия министър Белчев, което всъщност е покушение над самия диктатор. Когато той пада обаче, русофилът Моллов не просто е върнат в София, а и оглавява парламентарната анкетна комисия за разследване на Стамболовото правителство.

Освен с министерстването и кметуването на София, той е известен и като един от първите здравни мениджъри в България. Създава първия здравен закон още през 1879 г., председател е на Върховния медицински съвет, основател на Алексданровската болница и на Българския червен кръст. Съосновател и първи ръководител е на Българския лекарски съюз през 1901 г. От 1884 г. е академик, а впоследствие е подпредседател на Българското книжовно дружество, днес БАН, от 1898 г. до 1911 г. Умира през 1914 г.

Като кмет на София Моллов обръща най-голямо внимание на своята експертна сфера – здравеопазването. Освен това обаче именно по време на неговото пребиваване като градоначалник е тържествено открит след близо 20-годишна епопея паметникът на Апостола на свободата Васил Левски.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени