FACEBOOK

ГЕОРГИ ПЕТКОВ

(8 март 1962 — 20 септември 1967)

Честта да открие комбината „Кремиковци”, изграден от предшественика му, се пада на кмета Георги Петков, който 5 и половина години управлява София. Неговото управление има и друг символ, който е жив и пулсира до днес – главната болница на България – Института „Пирогов”, чиято 11-етажна сграда се строи от 1963 до 1964 г.
Той продължава и другите политики на Попов. Насърчава жилищното строителство и пуска Домостроителният комбинат. Там, по технология на бившия кмет Квартирников, се правят панелите, които осигуряват бързо изграждане на нови „жилищни комплекси”, където да бъде настанявано разрастващото се население, прииждащо към столичния град от провинцията. Така бързо се решава квартирният проблем. Новите квартали като „Изток”, „Гео Милев”, „Хаджи Димитър”, „Левски”, са свързани с центъра посредством нови тролейбусни линии. А съществуващият транспорт към други изграждащи се жк като „Надежда”, „Толстой” и много по-европейският по вид „Хиподрума” с парка и хотел „Славия”, е разнообразен, като освен трамваи, към тях тръгват и доста автобусни и тролейбусни линии. Започва масово да се използва централно парно в града, като за целта се градят топлоелектроцентрали. По време на управлението на Петков е открит например ТЕЦ „Трайчо Костов”. Докато кметува, Петков изгражда третата и четвъртата топлофикационна магистрала в столицата и реално я покрива. Битовите услуги пък са обединени в комбинат, където за първи път се появяват много улеснения като химическото чистене например. Изгражда се и нов хлебозавод.
Малцина знаят, но именно при кмета Георги Петков започват първите проучвания за изграждането на столичния метрополитен, който днес обхваща вече почти целия милионен град.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени