FACEBOOK

БОЙКО БОРИСОВ

(13.11.2005 – 27.07. 2009 г.)

Бойко Борисов е избран за кмет на София на частични местни избори на 5 ноември 2005 г. Той печели с 68,5% от гласовете. Става първият кмет в историята на столицата, който е избран като независим кандидат, без да представлява политическа партия.
При второто си явяване на избори за кмет през 2007 г. убедително побеждава вече като номиниран от основаната от него партия ГЕРБ, която превръща в главна опозиционна и дясна сила в България при управлението на кабинета „Станишев” на Българската социалистическа партия, Национално движение „Симеон Втори” и Движението за права и свободи – така наречената Тройна коалиция.


След като печели редовните парламентарни избори през лятото на 2009 г., Борисов е принуден да прекрати предсрочно втория си мандат като кмет и да стане министър – председател на България. Той оглавява първото правителство на ГЕРБ.


Роден е на 13 юни 1959 г. в Банкя. Завършва Висшата школа на МВР с чин „лейтенант”. Защитава дисертация и е носител на научната титла „доктор”. В края на 2001 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи и е произведен в чин “полковник”, а през 2002 г. - в чин „генерал-майор”.
Още от първия си работен ден като кмет Борисов започва да ремонтира улиците на София, които заварва в ужасно положение. Ремонтните и благоустройствените действия, инициирани от Столичната община са свързани с реконструкцията на улици и булеварди като: „България”, „Мадрид”, „Цар Борис ІІІ”, „Цариградско шосе” и др. Извършен е ремонт на бул. „Ал. Стамболийски”.

Реално София започва да се преобразява от овехтял в модерен европейски град. Това, разбира се, не става без правилното насочване на финансови средства, в това число на самата община.
Новият кмет заварва инвестиционна капиталова програма за 64 милиона. Само за 2 години той успява да намери финансиране за вложения в размер на 322 милиона лева, което е 5-кратен ръст!

Трябва да се отбележи, че това става преди да влязат в сила европейските фондове, които впоследствие ще се окажат важен инструмент за осъществяването на мащабни инфраструктурни проекти в милионния град.
Сред приоритетите на Борисов е разширяването на Околовръстния път. Целта е облекчаване на трафика в града (в годините на управлението му като кмет, които са и време на огромен икономически бум в страната), достигнал своя пик.

Завършена е реконструкцията и разширението и е пусната в експлоатация Южната дъга на Околовръстния път на София – от 1 той е разширен и вече има 3 до 5 ленти в различните учасъци. По този начин не само е ориентирана голяма част от трафика от градските улици към обиколното шосе, но е облекчена и транспортната достъпност на все по-населените квартали в полите на Витоша като Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица и други.
Реконструира се и се разширява друга невралгична точка, но в центъра - ул. „Опълченска”, в участъка от бул. “Стамболийски” до бул. “Сливница”, като се подменя не само пътната, но и цялата инфраструктура, докато до онзи момент всяка от службите отделно извършва ремонтни дейности.
Огромно внимание се отделя на проекта за изграждане на метрото. Само за четири години подземната железница удвоява своята дължина, чиято първа половина е строена 40 години до онзи момент. На практика Борисов успява да сбъдне мечтата на много кметове преди него и на огромна част от населението на града – създава се бърза, удобна и ненатоварваща надземното движение връзка между основните спални райони на града – „Люлин” и „Младост”. Надземно се обновяват възлови кръстовища по протежение на метрото, правят се пробиви и се облекчава придвижването и на автомобилния и автобусния транспорт.

Неимоверното ускоряване на работата се дължи, освен на създадената по-добра организация, но и на закупуването на супермодерна машина за скоростно прокарване на тунели от общината.
Прокопан е най-трудният участък на метрото под идеалния градски център – зоната на жълтите павета, където цивилизационните пластове са на повече от 8000 години. Това става през периода 2006 – 2009 година.
Така става възможно свързването на най-големите жилищни комплекси – своеобразни градове в града – „Люлин” и „Младост”, пътят между които е съкратен от 1 час на 15 минути. Столичните квартали „Изток”, „Изгрев”, „Мусагеница” също попадат в новоизграденото трасе на метрото. Стартира проектът за ІІ метродиаметър от кв. “Хладилника” до кв. “Надежда”.
Много важна част от работата по изграждането на метрото, особено в идеалния център, е опазването на някои исторически сгради като Централния военен клуб например. Този шедьовър на архитектуратата – един от нагледните примери за връзката между първото поколение виенски архитекти, работили в София и техните възпитаници – първото поколение български именити архитекти, също като други знакови здания, е заплашен от срутване. Налага се не само скоростна, но и деликатна работа не просто по съхраняването им, но и по финото напасване на декорациите. Някои са на практика изградени наново при строго и уважително спазване на старите вековни скици, дело на най-прославените австрийски и български архитекти, работили в столицата ни.
Едно от най-значимите събития през управлението на Бойко Борисов е приемането на Общ устройствен план на София. Той е важна гаранция за устойчивото развитие на града, което пък привлича милиардите средства европейско финансиране в следващите години.
Десетилетия наред липсва воля това да се случи, което през 90-те години и до средата на първото десетилетие от новия век променя негативно физиономията на града, като на места се появява безконтролно презастрояване в зелени площи. Съвременно разширяването на комплексите изпреварва развитието на инфраструктурата. А това поражда още по-дълбоки проблеми. Приемането на общия устройствен план е важна стъпка за уреждането на тези въпроси и канализирането им в нормално русло.
Установява се тенденция проектите на София по различните програми на ЕС, в който България влиза по време на мандата на Борисов като кмет на българската столица, и тяхното изпълнение от общинската администрация на столичния град да бъдат отличавани от Европейската комисия.
Така София успява да усвоява сериозен процент от всички еврофондове, предназначени за България, които в някои години достигат и до половината евросредства, разплащани на страната ни. Това е и измерител за административния капацитет, дадена от независимата оценка на управляващите органи по програмите на Европейския съюз.
По време на администрацията на Борисов столичният град става особено аткрактивен и за частните инвеститори. Той привлича повече от половината средства, които се влагат в България по време на годините на ускорен икономически ръст. В резултат от това лицето на София се променя и тя започва да се превръща отново в модерен европейски град след дългите кризисни години в края на социализма и в периода на прехода.
Най-активен е секторът на търговията, като заработват много молове и хипермаркети на световни вериги. Милиардни са инвестициите в недвижимости – бизнесцентрове, жилищни сгради, новите проекти – затворени комплекси, но наред с това и в производствени, ремонтни и складови бази от ново поколение на български и международни компании.
Особено внимание е обърнато на екологията. Със съдействието на общината стартира програма за разделно събиране на отпадъци. По инициатива на кмета започва изграждане на модерен завод за преработка на софийските битови отпадъци, за да бъде намерено трайно решение на проблема, мъчещ от десетилетия милионния град.
Акцент се поставя и върху развитието на зелените площи, които са силно засегнати от неконтролируемото строителство по време на предходни кметски администрации. Занемарените столични паркове също са значително облагородени. Независимо от всичко това, именно екологичните въпроси са използвани за политически атаки срещу кмета на София.
Открива се социален център „Майка и бебе” за подпомагане на самотни майки, изграден по съвместен проект с Министерството на труда и социалната политика. По време на управлението на Борисов за първи път от 1989 г. започва изграждане на нови детски градини и училища в София. То идва да отговори на засиленото търсене на места в тях, вследствие на увеличената раждаемост в годините на икономически бум.
Възникналите проблеми в “Топлофикация София” АД налагат общината да прехвърли своя дял, така че дружеството се превръща в изцяло държавна собственост. Кметът Борисов става инициатор на проверка, която изважда на бял свят многобройни и многомилионни злоупотреби. Разработките срещу ръководството на дружеството влизат в съда, където приключват с присъди. Друга от ключовите общински фирми „Софийски имоти” също става обект на разследвания, които влизат в съда.

Предприети са действия за обновяване на транспортния парк чрез закупуване на нови трамвайни мотриси и автобуси. За пръв път в страната е въведена GPS система за контрол на градския транспорт. Тя е свързана с поставянето на информационни електронни табла на част от спирките. В трамвайните мотриси се въвежда система за електронно таксуване на гражданите.

Реконструирано е езерото „Ариана” и там е открита най-голямата ледена пързалка на Балканите. Инвестират се средства и в развитието на масовия спорт в учебните заведения и в кварталите. Възстановява се материална база. Започва изграждането на многофункционалната зала „Арена Армеец”, която – вече като премиер – открива Бойко Борисов. Тя става място не само за спортни събития, но и за най-големите културни прояви в града и в държавата. Зоната около залата, занемарена за 3 десетилетия, придобива изцяло нов вид с разширени булеварди и обновена зеленина.
Продължават дейностите, свързани с осигуряване на достъп до обектите – общинска собственост за хората с увреждания. Предприемат се инициативи за сътрудничество с кметовете на много европейски столици в тази посока.

За съблюдаване на реда и предотвратяване на престъпления и злоупотреби е приета „Наредба за обществения ред в София”.
Общината прави радикални реформи в културната сфера като новата система на финансирне превръща театрите, които са нейна собственост, в печеливши. Създават се специални програми за насърчаване на културните индустрии, изпълнен е с фестивали и значими международни прояви арт календарът на столичния град, който привлича огромното мнозинство от големите събития, провеждани на територията на страната.
Общинските здравни заведения също са финансово обезпечени, въведена е строга отчетност и дисциплина, което им помага да не изпадат в кризисно положение, както повечето болници в страната, а да имат възможността да инвестират включително и в нова ултрамодерна техника.
След като предсрочно приключва кметският му мандат и е избран за министър-председател на България, Бойко Борисов продължава да подпомага развитието на ключовите проекти в София. На първо място са изграждането на втория лъч на метрото и разширяването на първия до летището и Бизнеспарка в София, както и завършването на завода за битови отпадъци.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени